Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 26 (3171), 07 юли 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: Стената – в Асеновград и другаде...
Български  |  English

Стената – в Асеновград и другаде...

 
Според телевизионните репортажи, в Асеновград живеят различни видове – хора, роми и полицаи. На втория ден от сблъсъка там се появи още един вид – жандармеристи, а преди него – рокери. Посегнаха си един на друг и всички показваха снимки с раните си, вдигаха тениските и караха репортерките да снимат. Едната майка казваше: „те са виновни, но и от другата страна са виновни“; другата майка казваше, че детето й се страхува да продължи да тренира, да продължи да живее. Посегателството над деца е страшно!
По телевизията „сблъсъкът в Асеновград“ не е описван като сблъсък между хора, а като сблъсък между българи и роми. След първите часове на сблъсъка репортерката на bTV излъчи думите на жена, която ни е представена като Гергана, родител на битото дете. Тя казва: Всъщност, пет човека бяхме срещу петдесет роми. В предаването на Жени Марчева преди разговора с евродепутата Ангел Джамбазки синхронът е изрязан и думите на майката звучаха вече така: Всъщност, пет човека бяхме срещу петдесет … Сещате се какви?! Някой редактор се е сетил, че и ромите са хора.
Депутатът Ангел Джамбазки обвини водещата Жени Марчева, че не показва достатъчно емоция, не защитава своите, а медиите винаги излизат с фалшива съпричастност, когато управляващите призовават за събаряне на незаконните къщи в ромските гета. Тя замълчава, когато евродепутатът видимо не разбира какъв е проблемът с думата „евтаназия“, появила се във фейсбук профила му под снимката на задържаните за боя в Асеновград. Джамбазки я упрекна в липса на емоционалност, когато говори за битите деца, а тя пък констатира, че депутатите винаги включват емоциите си едновременно с телевизионните прожектори. Защо ли ги канят тогава, след като знаят за тези им зависимости...
След Катуница няма лесни отговори, колкото и Джамбазки да твърди следното: Тези с лопатите трябва да чукат камъни до края на жалкия си живот, това е моето мнение. Второ, образованието – трябва да бъда извадени, ако трябва насила там, откъдето са. (…) Те завършват образование, без да могат да четат и да пишат… И продължава да нарежда: Разбиване на гетото, ако живеят поотделно, ще се вписват. И мечтае за нормални български граждани, които в неговата пирамида от ценности се оказват данъкоплатци. Как да водиш разговор с политик, който цени гражданите, защото са данъкоплатци? Джамбазки си представя, че с насилие, изваждане, разбиване, вписване може да адаптира хора към системата. Само че забравя, че и образователната, и избирателната, и правосъдната системи на българите напоследък загниват. Къде тогава ще вписва тези непознати нему хора, които назовава с безличното „тези“?
Ако никога не сте били в град като Асеновград, затворете очи и си представете града по разказите на репортерите. В неделя, след очакването на най-големия протест в града, репортерът на БНТ го описва така: По-рано шествието, което наброяваше поне 6000 души с участието на агитки, рокери, предимно младежи, стигна до черквата „Св. Атанас”, след която плътен кордон от полиция осуети достъпа до ромската махала. И после: Петият пореден протест започна, както вече стана традиция, от паметника на цар Иван Асен Втори в градската градина. Гребна база, спортен клуб, паметник, градска градина, черква – така звучи градът. А сега да се заслушаме в репортерския глас от циганското гето в Асеновград. Няма паметници, няма черква, няма градина, няма и спортен клуб. В неделя вечер репортерът Росен Цветков застава до стената, която огражда гетото, и казва, че сякаш голяма част от ромите са се изселили временно. Пред нас – измазаната стена на фона на неизмазаните цигански къщи. Докато в едната част на града има символи, а в другата стърчи само стената, няма как журналистите да спасят децата от разпрата на не разговарящите помежду си родители.
В „Тази неделя“ Жени Марчева се опита да зададе въпроса за политическата отговорност и Ангел Джамбазки отговори с обвинения към политическата класа. Когато политик не осъзнава, че е част от обвиняваните от него политици, когато политик се оплаква, че няма какво да направи, журналистката си е свършила работата, макар че този резултат е зловещ. Дано избирателите някой ден направят информиран избор!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”