От пръв поглед ( кино), брой 26 (3171), 07 юли 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: Отново Хауърд Хюз в едър план
Български  |  English

Отново Хауърд Хюз в едър план

 
„Правилата не важат” (Rules Don’t Apply), 2016, САЩ, 127 минути, режисьор Уорън Бийти, продуценти: Уорън Бийти, Арнън Милчън, Брет Ратнър, Джефри Сорос; сценарий: Уорън Бийти, Бо Голдман; оператор Калеб Дешанел, в ролите: Уорън Бийти, Лили Колинс, Матю Бродерик, Алек Болдуин, Мартин Шийн, Анет Бенинг, Ед Харис, Таиса Фармига, Алдън Еренрейх, Оливър Плат, Пол Шнайдер.
Разпространител Александра филмс.
 
След комедията „Мелвин и Хауърд” (1980) на Джонатан Деми, драмата на Мартин Скорсезе „Авиаторът” (2004, 5 „Оскар”-а) и мокюментърито „Ф като фалшификация” (1975) на Орсън Уелс, и Уорън Бийти направи филм за американския магнат, продуцент, авиоконструктор, летец, експериментатор и ексцентрик Хауърд Хюз (1905 - 1976). Притежател на гениална интуиция, той е не само първият американски милиардер, но и първият магнат, инвестирал в самолето- и ракетостроенето, ядрените технологии, електрониката (покрай казината, хотелите, земята, сребърните мини)...
Филмът започва в Холивуд през 1964, когато се очаква Хюз да отрече, че е написал автобиографията си в състояние на деменция. След като минава през Акапулко и студията му RKO, действието се завръща 5 години и 4 месеца по-рано в Лос Анджелис, когато президент е Айзенхауър, а девствената Марла Мабри (Лили Колинс) пристига в Холивуд по покана на магната с още сюрия девойки. Тя е селянче от Вирджиния и е чинна баптистка. Придружава я майка й (Анет Бенинг) – еманципантка, която не издържа дълго висенето да се случи каквото и да било. Дъщеря й казва: „В Холивуд момиче може да си навлече беда, ако се прави на умно“. Майката отвръща: „Не само в Холивуд“. Марла нищо не разбира от сексуалните шеги на другите девойки, наети от Хюз – тя пише песни, пее и чака. Неин шофьор е амбициозният Франк (Алдън Еренрейх ) – методист, сгоден за приятелката си от девети клас. Видимо се харесват. Най-сетне секретарката Надин (Кандис Бъргън) й звъни, че е поканена на вечеря от Хауърд Хюз (Уорън Бийти) – на тъмно с херметизирана храна предвид неговата хигиенна мания и без алкохол, тъй като момичето не е близвало. Той се разпорежда да се започне работа по отредения за нея сценарий „Стела Старлайт“. И Франк най-сетне се вижда с Хюз. Босът хваща волана вместо него. Ядат бургери, гледайки самолет. Оказва се, че Франк досега не е летял. На другия ден Хюз, тествайки самолет, катастрофира. Тъй като е зверски суетен, заради белег на горната устна си пуска мустаци. Междувременно неговият приближен Ноа (Мартин Шийн) непрестанно му натрапва ужаса си за лудостта му. За да избегне опасността да бъде обявен за невменяем, Хюз трябва да се ожени. Франк и Марла се целуват и нарушават първото правило на магната - на служителите е забранена връзка с наетите от него актриси . Обаче в същото време идва приближеният му Лавар (Матю Бродерик) да я води при Хюз. Докато домакинът се разправя с прическата на своя двойник, Марла се налива с шампанско. Само че Хюз е искал другата ММ – Мерилин Монро. Както и да е, покрай страхотно изнервяне на банкери, с които той отказва да се види, Марла пее, Хюз се просълзява, правят секс, подарява й годежен пръстен... И всичко се преобръща – и за нея, и за Франк. И действието отново се връща през 1964 с полети до Манагуа, Акапулко и Лос Анджелис заедно с Франк.
Филмът се занимава с волята, корупцията и глупостта в Америка. Холивуд е застъпен бегло – най-вече с прожекции на филми, продуцирани от Хюз. Въпреки че разказва за Марла и Франк, „Правилата не важат“ е фокусиран върху него с всичките му странности – от манията по кино, самолети и сладолед до полудяването по ДНК и ужаса, че ще го изкарат дементен. Филмът има принос – Хюз се оказва със син.
„Правилата не важат“ е пети режисьорски опит на красавеца-ветеран Уорън Бийти и първи след „Сенаторът” (1998). На 30 март той навърши 80. Прочетох, че има идея за филм, посветен на Хюз, още от 1973 – тоест, той е бил още жив, макар и мистериозен отшелник. В „Правилата не важат“ присъстват известни епизоди от биографията му. Разбира се, тъй като става дума за зрелия Хюз, някои от тях, като отношенията с майката и бащата, са споменати бегло от него самия. Всъщност, героят се появява чак на 30-ата минута, но и след това екранното му присъствието не е щедро, а и е повече на тъмно. Пък и в изпълнението на пословичния нарцис Уорън Бийти не е и особено харизматично. Лили Колинс, дъщеря на Фил Колинс, съумява да създаде от Марла колкото наивна девойка, толкова и уверена млада жена. Симпатичен е и Алдън Еренрейх – неговият напорист Франк е набожен и далновиден. Нито един от актьорите не е случаен - Анет Бенинг е прекрасна за своите няколко епизода и дори Алек Болдуин се мярва за секунди. Очевидно са снимали този нонконформистки филм с кеф, но с цялата си амбиция да бъде достоверен, граждански активен и въздействащ, той изглежда вял. Далече е от стръвта на Хауърд Хюз. Видимо е, че Уорън Бийти отдавна не е бил в режисьорския стол.
„Правилата не важат“ бегло напомня „Café Society” на Уди Алън (вж. „Култура“, бр. 39 от 2016), макар и в друго време. Може да се гледа, но вече в торентите.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”