Държавен куклен театър – Пловдив" /> Култура :: Изборът на "Култура" :: 70 години <br>Държавен куклен театър – Пловдив
Български  |  English

70 години
Държавен куклен театър – Пловдив

 

Никола Вандов, Катерина Георгиева, Гергана Стаматова
 
70 години Държавен куклен театър – Пловдив
Летопис 1947 – 2016
 
Художник Люба Халева
 
Издание на ДКТ-Пловдив, Пловдив, 2017
Цена 35 лева
 
И достойно, и жизнерадостно
Първата премиера на Пловдивският куклен театър е на 7.1.1947 г. Основател на театъра е неуморния Георги Сараванов. Той е цирков артист, работи с марионетки, пристрастието към които прехвърля и в новоучредения театър. Чак през 1948 г. общината поема грижата за театъра. Вторият професионален куклен театър у нас (след Столичния куклен театър) поема уверено по своя път. Какви личности са работили и оставили следи в неговата творческа биография! Дори само някои от режисьорите и художниците да припомним, за всеки театрал става ясно, че голяма част от търсенията и успехите на българския куклен театър са родени в Пловдив. Поставяли са: Георги Сараванов (18 постановки), Владимир Полянов (14), Тодор Динов, Юлия Огнянова (7), Яна Цанкова (17), Николина Георгиева, Васил Апостолов (21), Леонард Капон (20), Славчо Маленов (14), Петър Пашов (17), Веселка Кунчева (4)… А художници са били Борис Ахчийски, Силва Бъчварова, Свила Величкова, Мариета Голомехова, Йоан Левиев, Виржиния Петкова, Майя Петрова, Енчо Пиронков, Васил Рокоманов, Любомир Цакев, Иван Цонев и много други. Дори Христо Явашев-Кристо е бил асистент-художник през 1952 г. на два спектакъла.
284-те спектакъла, направени през тези 70 години, естествено, са различни като постижения. Но историята на театъра се мери с успехите, а те са впечатляващо много. Доказателства за това са многобройните награди, селекционирането за участие в престижни фестивали у нас и в чужбина, многото турнета в чужбина.
Пиша горните редове само за да убедя читателя, че ДКТ-Пловдив има с какво да се гордее и има защо да се подготвя старателно за своя юбилей още от края на 2015 г. Театърът искаше да има книга-летопис и навреме я възложи на трима автори. Още през есента на 2016 г. беше организирана изложба на сценография и плакати в Пловдив (куратори Виржиния Петкова и Гергана Стаматова, театровед Катерина Георгиева). На юбилея бе посветено и ХХІІ издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много” в Пловдив.
В основата на цялата организация по отбелязване на юбилея беше запаленият директор на театъра Виктор Бойчев. Неговата упоритост и всеотдайност преодоляха редица трудности не само от финансов характер. Бойчев очевидно разбира, че подобни юбилеи и изданията, които се изготвят във връзка с тях, са усилия да се систематизира и съхрани знанието за българския куклен театър, някакъв не суетен, а отговорен и посилен опит да се продължи паметта, да се уважи извървеният път на хората, работили и преди нас.
Кулминацията на юбилейните прояви бе на 16.1.2017 г., когато беше представен великолепно направеният от художничката Люба Халева „Летопис на театъра”, а вечерта се състоя юбилейният спектакъл (режисьори Леонард Капов, Евелина Кьосовска и Веселин Бойдев – тримата щатни режисьори на театъра днес).
На сцената за около 45 минути бе представена историята на театъра, бяха почетени творците, вградили себе си в неговите успехи – и всичко това с много ирония и самоирония, с добронамерени шеги и шеговита сериозност, с остроумие и носталгична лирика. И достойно, и жизнерадостно.
Никола Вандов
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”