Български  |  English

Антония Ковачева:

 

1. С какво ще запомните 2016?
С нарастващото напрежение и ескалиращи кризи в света, около и вътре в България, и потискащото мълчание на нашето кино по най-горещите проблеми в момента. Тези проблеми не са от вчера и времето за художествена сублимация е съвсем достатъчно. Ако не друго, поне документалното ни кино, като по-оперативно в естетическите си реакции, е крайно време да събуди доказаната си чувствителност към напреженията на съвремието.
 
2. Българският пълнометражен игрален филм (до 3 заглавия)?
Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова - най-мъдрият, болезнен и майсторски в професионално отношение български филм на годината. Незаслужено подценен у нас и навън (там по причина на скудоумната политическа коректност, а у нас - по силата на традицията да въздаваме дължимото с големи закъснения).
„Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Христо“ на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов - безмилостни, дълбаещи и напълно еманципирани от наложилите се клишета в подхода към избраните от тях тематично-проблемни полета.
„Маймуна“ на Димитър Коцев-Шошо - имам чувството, че го е правил брат-близнак на Жако ван Дормаел - за страданието и житейските удари със светло проникновение, трансцедентен оптимизъм и така нужната ни надежда.
 
3. Българският късометражен игрален филм (до 3 заглавия)?
„Любов” на Боя Харизанова, „На червено” на Тома Вашаров, „За какво служи хлябът” на Николай Стоичков.
 
4. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
По стечение на обстоятелствата пропуснах много нови заглавия и няма да е честно да се произнасям.
 
5. Очертава ли се нова тенденция?
Нямам такова усещане, но и няма как всяка година да имаме задаваща се тенденция. Би било леко шизофренно за сравнително тънката годишна национална продукция.
 
6. Скандалът?
Обичайните вътрешногилдийни напрежения, удари в гърба, публични оплювания и осезателно оттегляне на общността от битките за филмовата ни индустрия като цяло. Без да е скандално в истинския смисъл на думата, това приспано състояние няма да ни донесе нищо добро.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”