Български  |  English

Мишел Фуко

 

Управляването на себе и на другите
 
Превод Антоанета Колева
 
ИК „Критика и хуманизъм”
Цена 27 лв.
 
„Управляването на себе и на другите” е курс лекции в Колеж дьо Франс (1982-1983) на Мишел Фуко. Издаването им е подготвено от Фредерик Гро под ръководството на Франсоа Евалд и Алесандро Фонтана. Преводът от френски е на Антоанета Колева (старогръцки език и реалии - Валентин Калинов). Дизайнът е на Яна Левиева.
Фуко преподава в Колеж дьо Франс от януари 1971 г. до смъртта си през 1984 г. Названието на катедрата му е „История на системите на мислене”. Преподаването там изисква, припомнят съставителите, Фуко да проведе 26 часа обучение годишно, като най-много половината могат да бъдат под формата на семинари. Всяка година ученият трябва да представи по едно оригинално изследване. Лекциите на Фуко са се радвали на извънредна посещаемост – „местата са триста, а хората – петстотин…” Курсовете са съхранени благодарение на появата на магнетофоните и касетофоните.
Лекциите през 1982-83 г. са легендарна част от последното, останало ни от Фуко: разсъждаване над управляването и parresia - смелостта да говориш истината, като поемеш риск дори за собствения си живот. Как да управляваме себе си и как да управляваме другите – през тези въпроси Фуко, благодарение на работата със знакови антични текстове, ни показва що е то Просвещение, философска модерност, настояще, демокрация и нейният главен парадокс, без който тя обаче и не може, неразделност и разделеност на философия и политика, различие между философия и реторика...
А и, както пише в своята преводаческа бележка Антоанета Колева, При трудните и важни книги вероятно най-силният тласък идва от духа на настоящето. Откликването на зова на настоящето, тихото настървяване в търпеливото усилие по разширяване на границите на собствената свобода е нещо, в което късно-Фукоянските разсъждения над смелостта да се говори истината са помощ, идваща от най-високия възможен връх.
К
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”