Български  |  English

35 години Художествена галерия
Христо Градечлиев в Каварна

 
През 70-те години на миналия век Градската управа в Каварна решава да започне да събира картини, свързани с нейното историческо минало и неповторими природни дадености. Първите откупени творби слагат началото на фонда на Художествената галерия. Започва преустройство на местната училищна сграда, строена през 1909-1910 г. Под ръководството на арх. Камен Горанов тя става годна за новото си предназначение. На 5 ноември 1981 г. каварненската Художествена галерия е открита официално, а нейният първи уредник е Емилия Христова.
Тържеството по повод 35-годишнина на Художествената галерия, която вече 12 години носи името на каварненския художник Христо Градечлиев, се проведе на 16 ноември т.г. За честването пристигна и балерината Маргарита Градечлиева, негова съпруга. Тя получи плакет от кмета на община Каварна Нина Ставрева за приноса на семейство Градечлиеви в културния живот на града.
В летописната книга на Художествената галерия през 35-те години на нейното съществуване откриваме повече от 120 изложби на произведения от фондовете на Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, Галерия-музей "Дечко Узунов", галериите на Шумен, Бургас, Добрич, Кюстендил, Варна... Има и над 15 международни изложби със съдействието на културните центрове на Германия, Полша, Китай, Австрия, Италия. Над 1200 са творбите от стотиците колективни и самостоятелни изложби на изтъкнати наши творци, както и на техните колеги от Австрия, Русия, Япония, Мексико и Румъния. По своеобразен начин в летописа намират място десетките пленери и ателиета, привлекли артисти на четката и палитрата да оставят своя автограф върху дарените картини. Свидетелство за това са международният пленер "Вятър-Море" в село Камен бряг и живописният пленер "Каварна".
Галерия "Христо Градечлиев” е гостоприемен дом за децата на Каварна. Всяка години през май отварят врати школите по изобразително изкуство, керамика, работа с природни материали. Изложби, пленери, класически концерти, музикални фестивали, представяне на книги, срещи с творци са само малка част от биографията на галерията.
През 2006 г. галерията заслужено получи името на Христо Градечлиев – художник, тръгнал от Каварна и останал с името си тук заради духовната радост от досега с Чиракмана и волния вятър с дъх на жита и слънчогледова светлина, заради вечното му плаване с лодката, която чертае с греблата си следата от залеза... Там ще го търсим и откриваме. И той ще ни посреща винаги с влизането ни в галерията, защото вътре Христо Градечлие се усмихва от барелефа, сътворен и дарен от скулптора Георги Чапкънов. А днес следата на Христо Градечлиев продължава синът му Андрей, който откри първа самостоятелна изложба в родния град на баща си: Темата на изложбата е "Огледало" и първоизточник на изображенията са фотографии, правени предимно в пристанищни градове. Желанието ми беше да вкарам зрителя в орбитата на картината и да го забавлявам чрез ритъма на композицията, агресивността на индустриалните форми и постоянно повтарящи се огледални отражения. Каварна е градът на моето детство. У мен възникват картини от дерето, от морското дъно, от каварненското крайбрежие, което съм пребродил много пъти, плувайки рамо до рамо с баща ми - от Топола до Тюленово...
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”