Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 42 (3144), 16 декември 2016" /> Култура :: Наблюдатели :: Снимай ми опустошение
Български  |  English

Снимай ми опустошение

 
Колкото повече ставаха извънредните новини за Хитрино в извънредните студиа, толкова повече те се превръщаха в редовни. За втори път – след случилото се в Горни Лом – ужасът на случилото се не можеше да бъде предаден. И е време да го разберем – от това, че има дежурни журналисти там, сред тлеещите къщи, че има оператори, които снимат изпепелено село, не означава, че получаваме информация. Тази журналистика на всяка цена е безсмислена!
Кореспондентите на всички национални телевизии влязоха в кризисния център в Шумен, в който са настанени 14 души, които няма при кого да отидат. Тази самота е по-голямото опустошение, но него операторите няма как да го снимат. Журналистите присядат срещу хората, които ги допускат в стаите си, и ги карат да повтарят преживяното. Това са хора в безпомощно състояние, какво могат да ни кажат те? Много ме боли, каза на Миролюба Бенатова жена, която бягаше от селото, влачейки крака си, и помоли да я оставят. Това са кадри на запис, които не трябваше да бъдат излъчени. Журналистите смятат, че зрителите няма да разберат ужаса на случилото се, ако не го изобразят най-подробно. Подозрението, че хората са загубили чувствителността си и трябва да им доказваш болката с много думи и много кадри - това вече е „трагедия“!
Нито една от телевизиите нямаше основания да излъчи записаните репортажи с „разпитите” на преживелите взрива. Защото нито един от тези записи не даваше информация какви са причините за катастрофата. Интервюто с третия машинист, пътувал във втория вагон, обявено като „ексклузивно“ от репортера на „Нова тв“, не съдържаше информация, по-различна от разпространената преди това. Да, задължително е търсенето на информация. Задължително е да бъдат задавани въпроси. Но не излъчвайте записите с пострадалите на всяка цена! Такъв тормоз над хора, преживели катастрофата, би имал смисъл само ако носи нова или различна информация. От кризисния център в Шумен нямаше нова информация. 14-те души там се оказаха лесни за интервюта. Абсолютна невъзможност за живот! – какво могат да добавят другите пострадали след този отговор на един от тях?
БНТ съобщава: Трагедията в Хитрино взе 8-а жертва. Трагедията са самите жертви! А ужасът не е в мъртвите кадри, не е и в постоянно изтръгваните разкази. Най-страшни бяха думите на жената, която не осъзнаваше все още от какво се е спасила и казваше, че утре ще се върне да нахрани кокошчиците си, ако й дадат. Ужасът е в думите на единия пожарникар, който трябваше да предскаже дали има още жертви, след като съобщиха за 7 души: Няма хора, които някой да е обявил, че липсват. Ако няма кой да ги очаква, няма как да бъдат търсени.
„Нова тв“ направи извънредно студио с водещи Виктор Николаев и Ани Цолова. В 20 ч. в неделя звездите на новинарските екипи на „Нова тв“ призоваваха за съпричастност към пострадалите от трагедията в Хитрино. Лицето на пострадал човек, изнасян на носилка от мястото на катастрофата, беше повтаряно в каша на БНТ пак и пак, и пак. Водещият Иван Георгиев в неделните новини на bTV питаше кореспондента им от шуменската болница: Краси, можеш ли да ни зарадваш с добри новини за пациентите, които са настанени там? Няма добри новини от ада.
По bTV с компютърна графика демонстрираха как ще бъдат обезопасени цистерните. Въобще, всички телевизии премериха сили в играта на графични изображения. Но графиката не показва на какво миришат цистерните в Хитрино. И това е вторият проблем при отразяването на катастрофи, при които има опасност от токсични отравяния.
Хитрино е пълно с журналисти. Защо? Защото нямаме доверие на пожарната, на министър-председателя, на полицията. Защото искаме журналистите да бдят дали някой няма да прикрие (и този път) нещо.
Но ако искате да предадете ужаса на опустошението, покажете пустотата. В Хитрино сега не е пусто, ще стане, когато журналистите заминат към следващата катастрофа. Те дори вече я вещаят. Чист късмет е, че до момента не се е случило бедствие като това от Хитрино, казва журналистката Нели Тодорова по bTV. И показва на карта, като на игра, големите градове, през които минават десетки композиции с опасни товари. Дава пример с аварията с обърнатия товарен влак до село Петър преди седмици. Ако аварията се беше случила в Костинброд, щеше да се превърне в истинска трагедия, казва Нели Тодорова. Можеше да се превърне, но можеше и да не се превърне! Нели Тодорова пропуска, че влакът тогава беше натоварен с въглища, а не с взривоопасно гориво. И пропуска по-важната информация – че виновен за случилото се, според всички излъчени интервюта, няма. Просто се случва – каза след инцидента един от разследващите.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”