Български  |  English

Спомен за Димитър Григоров

 

Преди десет години (11 декември 2006) почина хоровият диригент Димитър Григоров. Отиде си съвсем млад, на 38 години – прекрасен, изпълнен с идеи, които поглъщаха рядко талантливото му същество, даваха му невероятна енергия и сили да мечтае, да работи, да преодолява, да постига.
Смъртта, това преминаване от тленното към нетленното - за едни, или абсолютен край – за други, е този момент от живота, този последен дебют на човека, който винаги оставя на напуснатите живи скръб и спомен. Споменът за Митко Григоров е свързан с прекрасна музика.
За него музиката се таеше в мистериозното сливане на човешки гласове, което ние, простосмъртните, наричаме хорово пеене. Но за Митко хорът бе съдба и инструмент за свещенодействие, бе възможност за музикантското му съзнание свободно да пътува в епохите, да открива техния звук, да го възкресява в хора, който ръководеше - хор „Свети седмочисленици”. В неговите ръце и с неговата душа този хор се превърна в пеещо вълшебство. Заедно с великото църковно наследство, което съставът пресъздаваше във всекидневието си на хор към храма със същото име, заедно със съзнанието, че в него е вградена и сянката на големия Добри Христов, под ръководството на Григоров, което продължи 14 години, тази вокална формация се превърна в съвършен камерен ансамбъл, усвоил тайните на звукоизвличането в интерпретацията на творби от различни, но най-вече от ранните епохи. Младият диригент наложи естетиката на своя състав в страни, за които тази музика бе тяхна традиция – Белгия, Холандия, Испания, Англия. И тук, в България, личността му будеше най-вече респект и уважение – бе безкомпромисен и рядко почтен към музиката, на която дари живота си.
Беше смислен човек, бе възпитан да уважава традицията, колегите си, бе гибелно работлив. И за краткия си живот създаде неимоверно много. Промени, по-скоро обогати звуковата картина на хоровото ни изкуство, направи записи, написа изследвания... Написа се не само в музикалната ни история, но и в душите на много свои колеги и приятели, които не го забравят.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”