Български  |  English

Фестивалът Северно сияние

 
„Северно сияние” се провежда за осми път (7 – 15 декември). Той бе открит с финландския филм „Завръщане у дома” на Мика Каурисмаки. В Дома на киното, Културен център G8 и Euro cinema почитателите на скандинавското кино  и на това на Прибалтика имат шанса да видят 14 заглавия. Сред премиерните са и шведско-датският „Ние сме най-добрите” на Лукас Мудисон (Голямата награда от Токио), шведско-норвежкият „Шведски навлек” на Рони Сандал, шведските „Младата Софи Бел” на Аманда Адолфсон и „Целият свят в едно училище по дизайн” на Матиас Лоу, датските „Безшумно сърце” на Биле Аугуст („Сребърна раковина” в Сан Себастиан), „Втори шанс” на Сузане Биер (награда за женска роля на Мария Боневи от Абу Даби) и „Риба луна” на Сьорен Бале, финландско-латвийският „2 нощи до сутринта” на Мико Купаринен (награда за най-добър филм от Валядолид и награда за режисура в Монреал), исландският „Мащерка” на Бьорн Хлинур Харалдсон.
„Северно сияние” предлага две екранизации по нобеловия лауреат Кнут Хамсун: „Глад” (1966) на Хенинг Карлсен и „Телеграфистът” (1993) на Ерик Густавсон, както и биографичния филм „Хамсун” (1996) на шведския класик Ян Троел с Макс фон Сюдов.
В рамките на събитието ще се проведе вечер на Астрид Линдгрен, по време на която ще бъде прожектиран премиерно филмът „Астрид” (2015) на Кристина Линдстрьом, а студенти от специалност „Скандинавистика” ще представят нейни произведения в оригинал и превод на български език.
„Северно сияние” се организира от Позор със съдействието на Посолството на Финландия в София, Посолството на Кралство Дания в София, Консулството на Кралство Швеция в София и Посолството на Кралство Норвегия в Букурещ.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”