Български  |  English

Николай Бузов в галерия Арт 36

 
След поредица от успешни и не особено убедителни изложби през последните месеци, галерия „Арт 36“ направи акцент в своята програма с представянето на русенския художник Николай Бузов. Вероятно една част от следящата събития публика е пропуснала да види изложбата, която със сигурност си струваше. Николай Бузов не е от художниците, които участват непременно във всяка обща изява и проект, не представя по няколко изложби на година в столицата, по-скоро работи последователно в ателието си и показва само когато е завършил своята идея.
Творческият път на автора започва първоначално от участието му в изложба с „Група 83“ в Русе (заедно с Енрико Енчев и Алберто Андреев). Свалена на третият ден по-скоро заради бунтарския вид на художниците, изложбата остава в историята като акт на провокация и неспазване на установените норми. В началото на 90-те години Николай Бузов започва активно да излага. Знакови са неговите първи изложби в София – в галерия „Студио спектър“ (1994) и галерия „Арт 36“ (1996). Почти по същото време започва да се занимава с моден дизайн и реализация на проекти в тази област. Паралелно с това участва с обекти и арт инсталации в страната и чужбина. През тези години Николай Бузов експериментира и изследва различни техники и изразни средства, създава провокативни проекти, но целият натрупан опит го води логично до абстрактните живописни платна.
За художника те са начин да преразгледа света, да синтезира образа и представи една друга реалност, която последователно разработва. Авторът споделя, „...че оставя да навлязат в него много влияния“ и предпочита да изследва сам за себе си обекта, връзката му с цвета и цялостното изграждане на пространството.
След серията от сетивни платна, обединени под мотото „Левитация“, които показа в галерия „Сезони“ през 2015 г., Николай Бузов се завръща с камерна и по-осъзната като търсене живопис в галерия „Арт 36“. Изцяло верен на себе си, деликатен като поведение и стил на работа, авторът е озаглавил изложбата просто „живопис“.
Този път той представя около 20 маслени платна. Малки по формат, композициите му са силно въздействащи, с активни цветни символи и ритмично изградени пространства, създадени от чисто абстрактни елементи. Линията и геометричната структура отново са водещи. Авторът търси имагинерния абсолют в платната си, като поставя в центъра един геометричен обект и организира пространството около него с многопластови наслагвания и преливания. Картините му носят силния заряд на овладяна и премислена образност и сетивна асоциативност. В тях основна роля играе простата геометрична фигура, поставена като акцент в центъра и доведена до знак (“Проект X Y Z“, „Баланс“, „Светилища“). В една част от платната тя е сведена до фрагментиран символ, който навлиза в пространството и ни води като спирала навътре, преминава през различни състояния и гледни точки, за да ни потопи в илюзията на откривателството.
Изчистени от сюжет и конкретика, картините на Николай Бузов пресъздават света със завладяващото усещане за нова неизследвана реалност. Различните колоритни решения и фактурни комбинации са в центъра на неговите търсения. С прецизното владеене на колорита, в съчетаването и преливането на петна и мазки, подкрепени от многослойни фактурни наслагвания около цветния геометричен обект, авторът създава едно истинско и цялостно емоционално и духовно изживяване.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”