Ходене по буквите , брой 39 (3141), 25 ноември 2016" /> Култура :: Културен коктейл :: Ходене по буквите
Български  |  English

Ходене по буквите

 
Валентин Дишев. Покрив (и други основания)”. ИК „Жанет 45”, Пд, 2016, цена 10 лв.
агония// по-тиха от отсъствие/ по-няма от липса// другото е само шум/ или молба... Словото, мълчанието и тишината – това е Светата Троица на философа-поет Валентин Дишев. И в новата му книга изпипаната поетика и композицията изразяват неговата решимост да служи на Поезията. Аскезата пречиства болезненото тяло и болезнените думи. И смъртта става невъзможна: защо да опитваш/ да надзърнеш в незримото/ ако носиш пейзажа със себе си...
 
Георги Гаврилов. „Пиета”. ИК „Знаци”, Бургас, 2016, цена 12 лв.
Пише за смъртта и за любовта, и за смъртта на любовта. Поанта на най-добрите му стихотворения обаче е неговата самота, внушена чрез самоирония или парадокс. Разбира се, тази самота е млада, свободна и красива: любовта е римувано едностишие... Или сякаш самотата му пита: как да проговориш наново/ когато на предишния си прощъпулник/ си прегърнал човек... Или той отговаря: не разбирам мечтите си но ги обичам/ както правят отговорните родители... След наградите за дебюта си „Корабен дневник на книжната лодка” Гаврилов успешно премина и изпитанието на втората стихосбирка.
 
Роман Кисьов. Мистичната роза”. Избрани стихотворения. ИК „Ерго”, Сф, 2016, цена 14 лв.
Пред нас е възхвала на поезията с почти библейски размах – множество фини вариации на разграничението между думи и слово, множество първозданни доказателства изобщо за смисъла и мисията на поезията. Критичната маса стихотворения в солидния том показва Кисьов като автор, който съзнателно стои извън общото русло на съвременната ни поезия, стои извън поколения и шумно сблъскващи се поетики, за да остане верен на своята мярка за духовност. Или, ако прелистим дори набързо претворената от него македонска поезия, ще установим, че Кисьов може да бъде прочетен далеч по-адекватно в нейната традиция. Простота, яснота, пластическо спокойствие, отказ от реторически украшения, работа с ключови понятия... защото Лице безкрайно е небето/ а моето лице сега е/ без профил и без сянка. Прочее, на финала на антологията може да прочетем авторитетни чуждестранни мнения за творчеството на Кисьов, като че ли повече познат и обичан отвъд нашите шумни предели.
 
Клео Протохристова. „Теми с вариации”. Литературнотематични етюди. УИ „Паисий Хилендарски”, Пд, 2016, цена 16,80 лв.
Клео Протохристова веднага признава, че доскоро тематологията бе смятана за анахронична практика в литературоведската работа, но днес нейният авторитет като централен подход в сравнителното литературознание се завръща – и веднага цитира Теодор Циолковски, според когото тази методология не изисква бързане и колкото и да е привидно демократична, тя не е работа за парвенюта и за бързо скалъпени открития. Учената добавя и наблюденията на Джордж Стейнър, според когото на повечето обемисти съвременни романи им липсва съдържание, че те са „вариации при отсъствието на тема”. Оттам и заглавието на тази увлекателна и находчива книга, изследваща културни универсалии, устойчиви сюжети, метафори и символи, социални фигури и исторически личности...
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”