Български  |  English

Унгарските събития

 

Унгарските събития – така се помни в България случилото се през октомври-ноември 1956 в Унгария.
Спомените са за смут, за емоции, близки до паника или тържество, които като подводно течение са засегнали всички българи от онова време.
1956 е годината на размразяването, на първите – тежко отвоювани тогава, но плахи от днешна гледна точка – опити за свободни думи и действия. Сталин е паднал, може би нещо друго се ражда, може би се задава край на немотията, край на принудата да говориш неща, в които не вярваш.
Това е годината, в която събитията в Унгария, трагичните събития в Унгария предизвикват българските власти да облеят надеждите със студен душ. Никакви свободи „по унгарски” или „по полски” – социализмът иска дисциплина и дисциплината трябва да се спазва.
В света има много гледни точки към Унгарските събития. Някои смятат, че става дума за революция, която иска да защити истинските социалистически ценности срещу сталинските вкаменелости в Кремъл. Други са на мнение, че спонтанното надигане на унгарския народ е революция национална, демократична и либерална.
Историографията толерира различните прочити.
В България обаче е траен споменът за Унгария, излязла от 1956: въпреки окървавените ръце на ръководителите й (както твърдят някои), през следващите десетилетия тя се разви като доста либерален социалистически режим.
Може би поради дадените жертви.
Култура
 
PS В текстовете за Унгарските събития оставихме името на министър-председателя така, както бе добило гражданственост по онова време – Имре Наги. Професор Искра Баева беше използвала фонетичното съответствие: Над – както го е правила и в други свои работи. Извиняваме й се, че го променихме.
К
още от автора


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”