Български  |  English

Дарио Фо (1926 -2016)

 
На 13 октомври Италия се прости с Дарио Фо. Актьор, клоун, политически активист, драматург, Дарио Фо произлиза от една дълга, многовековна традиция, която улиците и площадите на Италия помнят от времето на комедия дел арте, цирковите жонгльори и пътуващите артисти. Той се превръща в символ на тази традиция. Над стоте пиеси, които е написал – също. Представител на лява Италия от 70-те и 80-те, той признава, че тогава е бил истински щастлив, вярвайки в промяната на света. Тази му политическа позиция прави възможно поставянето на някои от неговите пиеси в България през 80-те – „Архангелите не играят флипер” или “Случайната смърт на един анархист”, например. За актьорите и публиката тогава те са носели вероятно колкото уханието на Запада, флипера и Италия, толкова и вкуса на съвременния политически фарс, възможността да играят в драматургия, идваща от театрална традиция, която България не познава.
Изкуството, твърди един от най-оспорваните Нобелови лауреати в историята на тази награда, трябва да бъде катализатор на съзнанието. Прощавайки се с Дарио Фо, светът се прости окончателно и с тази илюзия.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”