Български  |  English

Награди на Вълшебната завеса

 
На 13 май т.г. завърши ХVІІ международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” в Търговище. Журито в състав доц. д-р Йоана Спасова – председател, Никола Вандов и Веселин Бойдев отличи следните спектакли:
- „Кокошка с брошка” по приказки на Маргарит Минков и „Жълто” от Петър Тодоров, Център за изкуства „За Родопите”, с. Бостина, и РДТ „Николай Хайтов“ – Смолян, в лицето на режисьора Петър Тодорови актрисата Десислава Минчева.
- „Машината Ян Бибиян” по Елин Пелин, Театър „Ателие 313” – София, в лицето на режисьор Петър Пашов-младши, сценографите Димитър Димитров и Петя Димитрова и актьорската трупа.
- „Меко казано” от Валери Петров, ДКТ – Бургас, режисьор Леонард Капон.
- „Хензел и Гретел” по Братя Грим, ДКТ – Пазарджик, в лицето на режисьора Владислава Джамбазова, сценографите Ива Гикова и Ивайло Николов и на актьорите дебютанти Ралица Стоянова и Константин Костадинов.
- „Самодивска приказка”, идея и режисура Надя Асенова, ДТ –Търговище.
- „Малката Баба Яга” от Емилия Маленова, ДКТ –Търговище, в лицето на режисьора Моника Угренова и сценографа Наталия Гочева, а също на актьорите Милен Алексиев, Борислав Терзийски и Димитър Караиванов.
По време на фестивала приключи и ІV национален конкурс „Драматургия за деца”. Конкурсът се организира от International Talent Club в Канада (президент Димитър Димитров) и от българското му представителство – фондацията „Международен клуб на таланта АРТТОС” (президент Тодор Мадолев). Журито на конкурса е съставено от хора, които не знаят кои са другите оценяващи. Тази година всичките членове бяха от чужбина. При такова журиране е възможно да се стигне до прецеденти, както стана тази година - три пиеси събраха еднакъв брой точки. Те бяха и отличените на фестивала:
- „Хана от петото измерение“ от Мария Павлова,
- „Фън, Магу и тварите Уду“ от Петя Миладинова,
- „Къща за вятър“ от Емилия Цанкова и Владимир Антонов.
 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”