Български  |  English

Нов кинофестивал

 

Маster of Art е новият софийски фестивал, който ще се проведе от 15 до 22 април в кината „Люмиер” и „Одеон”. Той е за документални филми за изкуства и е първи по рода си на Балканите. Негов инициатор и артистичен директор е Найо Тицин, пътувал с филмите си по света и открил, че би било любопитно да се организира и у нас подобен фестивал, както е в Канада, Франция, Италия, Русия, Израел, Ливан. Маster of Art се провежда съвместно с НДК. Между носителя на „Оскар” за късометражен филм „Дамата в номер 6. Музиката спаси живота ми” (2013) на Малкълм Кларк и „Саломе на Уайлд” (2011) на Ал Пачино ще видим още трийсетина филма, разделени в шест секции: Музика и танц, Театър и кино, Изобразителни изкуства и фотография, Архитектура и дизайн, Литература, Видео арт и арт реклама. Освен конкурса, ще има и панорама. Повечето от филмите са носители на престижни международни награди. Сред тях са италианският „Анимирана съпротива” (2014) на Франческо Монтаньер и Алберто Джирото,британският „Написано от г-жа Бах” (2014) на Алекс Маккол и Ирини Ваклиоти, испанският „Последният шедьовър на Дали” на Давид Пужол, американският „Кадър по кадър” на Александрия Бомбах и Мо Скарпели, „Габо – създаването на Габриел Гарсия Маркес” (Колумбия-Испания-Великобритания, 2015) на Джъстин Уебстър, „Невинноста на спомените – музеят на Орхан Памук в Истанбул” (Великобритания-Ирландия-Италия, 2015) на Грант Джий, френският „Фелини срещу Висконти. Дуел по италиански” на Мари-Доминик Монтел и Кристофър Джоунс, немският „Киното – социален феномен” (2015) на Татяна Брандруп... Българските предложения в програмата са 3 от 2016: „Да обичаш Кармен” на Найо Тицин с участието на Александрина Пендачанска и Бен Крос (в панорамата), „Фланьорът” на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, посветен на философа Цочо Бояджиев, „Давид Ла Шапел – революция” на Георги Тошев, който разказва за френския фотограф.
В международното жури на първото издание на Master of Art са: английският документалист Фил Грабски, канадската продуцентка Мари-Одил Демей, програмният директор на Шведската национална телевизия Хенрих фон Сюдов, програмният директор на БНТ Севда Шишманова и Найо Тицин.
Мисията на Master of Art е да бъде алтернатива на масовата култура, представяйки филми и проекти на независими продуценти и режисьори.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”