Български  |  English

Царибродски архив в интернет

 

На 25 март в 19.00 часа сръбско време (в 20.00 часа българско време) в галерия “Методи Мето Петров” в сръбския град Димитровград (стария Цариброд) ще бъде представена фотоизложба, с която официално ще бъде открит дигиталният архив “Царибродски периодичен печат 1889-1919”. До архива ще има безплатен и неограничен достъп на адрес http://staricaribrod.org/.
Дигитализирани са общо над 650 страници от списание. „Домашен учител”, излизало през 1889 година, от вестник „Цариброд” (1901 – 1902), вестник „Нишава” (1909 – 1915) и списание „Клопотар” (1919).
Инициативата е финансирана от Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия. Подобен проект в бившите Западни Покрайнини се осъществява за първи път и е уникален. Той дава възможност за запознаване с обществено-политическото миналото на Цариброд и с развитието на българската журналистика от края на XIX и началото на ХХ век. Мария Гоцева, създател на проекта, не скрива изненадата си от факта, че в списание „Домашен учител” са били публикувани както дискусии по правни и конституционни въпроси, така и указания как да бъдат поставяни драматични пиеси.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”