От пръв поглед ( кино), брой 11 (3113), 25 март 2016" /> Култура :: Наблюдатели :: Любовта на куклите
Български  |  English

Любовта на куклите

 

„Аномалиса“ (Anomalisa), 2015, САЩ, 90 минути, анимационен, режисьори Чарли Кауфман, Дюк Джонсън, сценарий Чарли Кауфман.
Награди и номинации: Венеция 2015 – Голямата награда на журито, номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“.
Показан на 20-ия София Филм Фест
 
Уникален филм. Не ми излиза от погледа вече втора седмица. Седем години след режисьорския си дебют-провал „Синекдоха, Ню Йорк“ (2008), особнякът парадоксалист на Холивуд Чарли Кауфман се завръща триумфално с... куклен анимационен филм (съвместно с аниматора Дюк Джонсън). Вероятно си спомняте, че Кауфман е сценарист на „Да бъдеш Джон Малкович“ (1999) с онзи епизод, където Джон Малкович се оказва в страшния от униформираност свят от безчетни Джон Малкович... И още – на „Адаптация” (2002, вж. „Култура”, бр. 12 от 2003), където описва самия себе си с кошмарите и комплексите... И още: на „Човешка природа“ (2001), „Самопризнанията на един опасен ум“ (2002), „Блясъкът на чистия ум“ (2004, „Оскар“).
За феномена „Аномалиса” се заговори още от Венеция.
Тантурестият Майкъл Стоун (озвучен с гласа на Дейвид Тюлис) е англичанин в Америка. Женен, със синче. Занимава се с мотивационна помощ и е автор на бестселъра „Как да ви помогна да им помогнете”. Пристига в Синсинати да изнесе поредната си лекция. В таксито бъбрив шофьор му обяснява, че най-ярките забележителности на града са зоопаркът и чилито, а когато клиентът го запитва за магазин за играчки, той го праща в денонощен сексмагазин. Настанява се в хотел Fregoli - в луксозна стая за пушачи. Пие. Пуши. Майкъл Стоун отваря очите на хората, но самият той е в депресия - от рутина, от невъзможност да общува, от самота. Има специфично заболяване – чува всички хора с мъжки глас (на Том Нунан). Както скучае, се обажда на бивше гадже, което е изоставил преди десет години. Срещата е провал. Изведнъж Майкъл Стоун чува женски глас – на Лиса (Дженифър Джейсън Лий). Тя е с белег, неугледна и простодушна. Работи в колцентър и с колежка са дошли за лекцията му. Чете книгата му с речник. Една от думите е „аномалия”. И Майкъл Стоун я кръщава Аномалиса. Искреността й го възпламенява. Откриват взаимната любов. Стигат до огнен секс. А после нещата си идват по местата – той се връща при семейството си с подарък за сина японска кукла от сексмагазина, а нейният живот вече няма да е толкова задънен...
Всичко това, колкото разтърсващо и искрено да е, щеше да е банално, ако се разиграваше от хора. Възхитителното е, че на екрана се движат, страдат, пият и се любят кукли от плът и с живи очи. Единственото, което ги отличава от хората, е сглобката на лицето – Майкъл Стоун без малко да загуби едната му половина, тичайки по хотелския коридор...
Според режисьора по куклите в „Аномалиса” Каролин Кастелик, чрез 3D принтери, в името на максималния реализъм, са изработени 1261 лица и 150 кукли по 30 см. „Особено трудно се създаваха очите. За да се постигне естествен емоционален поглед, дизайнерите смесваха 3D принтове с ръчна изработка. Много съм горда, че всички сцени са снимани без компютърна графика.” А иначе техниката е стоп моушън. Но не за деца, а за възрастни. Къртовски труд. Само сексуалната сцена е снимана около четири месеца...
Всъщност, авантюрата „Аномалиса” започва с аудиопиеса от 2005 на Чарли Кауфман и братята Коен, разиграна от актьори на пуста сцена в Лос Анджелис. Тя била част от поредица заедно с композитора Картър Бъруел. Филмът е абсолютно независима продукция, изработена в анимационната студия Starburns Industries. Първоначално е финансиран чрез краудфъндинг през интернет.
Резултатът е умопомрачителен. 90-те минути отлитат като миг. Побрал покруси, възторзи, самота, еротика и откривателство, „Аномалиса” ще остане в историята.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”