Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 44 (3101), 18 декември 2015" /> Култура :: Наблюдатели :: Министри, прокурори...
Български  |  English

Министри, прокурори...

 
Емисиите новини започват с оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Паралелно с отзивите за протести в подкрепа на министъра, с коментари на неговите думи, върви редовната криминална хроника в новините и превръщащите се в сериал съобщения за съдебни процеси.
Изведнъж се възроди споменът за интервютата с Иван Татарчев, неговата фраза „Над мен е само бог“, с Никола Филчев и Борис Велчев по-късно, които са медийни герои на прехода. Медиите носят отговорност за една пропусната възможност. Част от журналистите са съучастници в превръщането на новините за прокурорски проверки в крайна, а понякога единствена инстанция. Когато прокурор обяви съмненията си, в новините това се превръща в сензация. Че по-късно съмненията въобще не се оправдават, че няма доказателства – това е в другия сезон на новинарския сериал, а зрителите вече са забравили. Останала е само клюката, подхвърлена от прокуратурата. Силова клюка, която изиграва своята роля в определен момент. Според професионалните стандарти, които всеки журналист трябва да спазва, когато се съобщи за началото на следствие, прокурорско изявление или за началото на съдебен процес, журналистите са длъжни да проследят до край развоя на събитията. Делата понякога продължават с години. Медиите пропуснаха възможността да ограничат символната власт на главния прокурор, каквато си извоюва не без помощта на „Всяка неделя“ още Иван Татарчев. И Антон Хекимян от сутрешния блок преди време намеси бог в разговора си със сегашния прокурор Сотир Цацаров. Цацаров беше първият гост в предаването на Илиана Беновска „Беновска пита“ по Канал 3.
Пред Цветанка Ризова по bTV, в „Лице в лице“, преподавателят в СУ Кристиян Таков отговори с пророческа риторика и предвеща „нещастие, кръв, пот и сълзи за неопределен брой български граждани за неопределено дълъг период от време в бъдеще. Нека всичката тази кръв, пот, сълзи и нещастие да се струпат като грях върху онези, които не спазиха обещанията си.“ Кристиян Таков говореше за „бомба в ефир“, когато оповести идеята за „приватизация на обвинението“. Което означава гражданите да повдигат обвинение, ако имат доказателства, когато прокуратурата не намира основания. Така по-съществената част от разговора с Таков остана под шапката на сензационността, вместо да се концентрира върху описаните от него начини, по които прокуратурата осъществява тормоз върху граждани – като повдига неоснователни обвинения, внася некадърен обвинителен акт, изнудва чрез бавене на обвинение.
Герой. Не е герой. Герой. Не е герой.
Като детска броилка звучаха внезапно завалелите фрази на главния прокурор Сотир Цацаров по повод думите на Христо Иванов в пленарната зала. Цацаров се вживя в невинния, но сочен за „универсално зло“, и занарежда пред журналисти риторични въпроси, изречени с кахъряща се вътрешна убеденост. По негов си маниер подканяше репортерите: „хайде да си зададем логическия въпрос“ дали е за предпочитане професионалната квота пред парламентарната квота при определянето на бъдещето на съдиите от ВСС. Журналистите изслушаха монолога Цацаров и не зададоха още по-логическия въпрос: Кое доказва, че един прокурор е професионалист?
В същото време, правосъдният министър разкри схемата на „исторически компромис“, с което предизвика главния прокурор да защитава не кого да е, а министър-председателя, с когото би трябвало да не са толкова (поне) показно близки. Христо Иванов в „Здравей, България“ по „Нова тв“ обясни: Г-н Борисов е бил достатъчно ясен с мен, защото обясни, че ще се случат само неща, които ще се съгласуват с г-н Цацаров.”
А по Канал 3 Неделина Анева в предаването „Без монтаж“ беше монтирала опорните точки във въпросите си към лидера на АБВ Георги Първанов. Първанов припомни ролята на бившия главен прокурор Никола Филчев, който бил назначен силово, но после се разграничил. Днес Никола Филчев е професор в УНСС и преподава наказателно право. А там, в лекционните зали, се „отглеждат и възпитават“ кадрите, които ще влязат в състава и на прокуратурата, и на съда.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”