Честито! , брой 44 (3101), 18 декември 2015" /> Култура :: Юбилеи :: Жерминал Чивиков навършил 70!
Български  |  English

Жерминал Чивиков навършил 70!

 
Преди повече от 25 години той се появи в редакцията – и някак веднага се роди взаимност. Жерминал Чивиков не гледаше повърхностно на нещата. За разлика от някои други, принудени да емигрират заради убежденията си, той бе успял да запази у себе си един сложен – диалектичен – поглед към миналото. Погледът му към действителността у нас пред 90-те също не използваше само черно-бели тонове.
А той е истински „борец срещу комунизма” - не като навъдилите се партизани след 10 ноември. Познал е писането на позиви, познал е предателството, познал е доста затворнически килии. Животът му е почти роман.
На всичкото отгоре, този роман е писан от ДС – и Жерминал, освен че го прочете внимателно, го и пренаписа. И за разлика пак от мнозина други, си постави за цел да разкрие не жестокостта и потисничеството, а цялата глупост, невежество, некадърност и обърканост на ДС – книгата „Наблюдение и разработка” е безпрецедентно разкриване на службите на ниво език.
Тук трябва да споменем и книгата на Жерминал за Делото Милошевич. Години наред той следи делото в Хага – и пак за разлика от някои други – запази хладен разума си и методично разобличаваше дирижираното обвинение.
 
Скъпи Жерминале, приятелю,
Откъде да предположим, че си навършил 70!
В Уикипедията те има, но пише само, че си роден през 1945-а.
Като ти честитим сърдечно, ние сърдечно ти и пожелаваме здраве, дълголетие, нови книги!
Култура


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”