Български  |  English

Атанас Свиленов (1937 – 2015)

 
Отиде си важен филмов критик, литературен историк и журналист. Фин човек. Естет.
Завършил Славянска филология в Софийския университет, Атанас Свиленов е бил редактор в Българска национална филмотека, в списание „Пламък“, в културния отдел на в. „Земеделско знаме“ и най-дълго - във в. „Литературен фронт“. Публикувал е текстове и литературни анкети във в. „Народна култура”.
След 1990 бе главен редактор на вестниците „Литературен форум“ и „Демокрация“, директор на БНФ, шеф на филмотечния архив в БНТ.
Има издадени над 20 книги (предимно за кино): “Пристрастия”, “Отблизо”, “Събеседници”, “Притежание на паметта”, “Премеждия с интервюта” и др. През 80-те е едно от лицата на „Всяка неделя”, после е водещ на предаването за култура „Форум”, както и на “Знаци по пътя”.
Преди години в интервю Атанас Свиленов споделя: „Човек мъчително се освобождава от утопии и илюзии. Това е болезнен процес. А защо сме носталгични и малко тъжни? Защото си представяхме, че с оня ноемврийски ентусиазъм ще можем да събаряме всички стени, петолъчки и мавзолеи. Ясно, не е лесно... Трудно се стига до истинската свобода, до истинската демокрация. Трябва да се изгазят много лъжи и химери”.
Светла му памет!


1 - 10.12.2015 16:17

А агентурните заслуги
От: Azis Kash
Кога поне намек за тях в некролозите?
Не е ли това значима част от живота и делото на събарящите петолъчките и мавзолеите?
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”