Български  |  English

Българската Европа в Русе

 
„Европейски пространства 21” (в лицето на Димитър Липовански и Цвета Ненова) и тази година прекрасно организираха националния фестивал за телевизионни програми „Българската Европа” в Русе (19-20 ноември). Той беше финансово подкрепен от Представителството на Европейската комисия и се състоя в център „Канев” на Русенския университет. За петнадесет години наблюдения уверено мога да кажа, че в своята представителна част телевизионният език се разви много. Присъствието на режисьори, оператори и монтажисти вече ярко се откроява, като най-добрите използват активно езика на документалното кино. Авторите все по-разбираемо формулират и интерпретират темите и проблемите, които са със стройна драматургия и увлекателен разказ. Затова бяха присъдени и специални награди за творчески постижения.
Тематичните приоритети бяха три: реформа в съдебната система; разследваща журналистика; социално включване -болезнени за нацията ни проблемни области, които са (не)преодолимо предизвикателство пред политици и общество. Състезаваха се 6 телевизии с 91 конкурсни програми.[1]
В първата категория бе отличено предаването от поредицата Ничия земя на Нова ТВ: „Джансер – изнасиленото детство“ (автор Елена Чопакова, режисьор Камен Рачков, оператор Петър Димов), заради метафората на липсата на справедливост в днешната действителност. Случаят е скандален и в него се оглежда съдебната ни система, подчинена на (не)видими политически влияния. Дете от бедно семейство е изнасилено, а правосъдието и местната власт крият насилника - вероятно под давление на влиятелни покровители.
В категория „Разследваща журналистика” награда получи предаването на Нова ТВ „Как се печелят обществените поръчки в Петрич“ (автор Васил Иванов, оператор Димитър Славов) заради смелото представяне на ключов проблем за българската демокрация. Проблемът е стар, познат, кметовете вече са се превърнали в синоним на корупция, а Васил Иванов продължава да разкрива техните безобразия…
В категорията „Социално включване” бе награден репортажът от поредицата Темата на Нова ТВ „Има ли надежда в ромския квартал Надежда“ (автор Ина Гълъбова, оператор Бисер Милков) заради показването на един работещ модел на интеграция. Темата е вдъхновяваща и разказва за деца от ромски произход, които се учат на музика и вече имат успехи.
Голямата награда отиде при БНТ за документалния филм „Добрият самарянин“[2] (автор Николай Василев, оператор Борислав Георгиев) за това, колко е лесно да бъдем добри, стига да го поискаме. Темата е за приюта „Добрият самарянин”, организиран от КАРИТАС - Русе, за грижата към социално най-слабите и уязвимите, като режисьорът с удивителна вещина е показал и съхранил тяхното достойнство.
Бяха дадени и две специални награди: тази на Европейски пространства 21” отиде при документалния филм на БНТ „Време за справедливост“[3](автор Катя Тодорова, режисьори: Миглена Атанасова, Хрисимир Данев, оператор Хрисимир Данев) заради чудесното мотивиране на промените, които най-сетне трябва да настъпят и в България. Във филма режисьорът Тудор Джурджу (”Защо аз?”) и прочутата реформаторка на румънската съдебна система Моника Маковей анализират случващото се в Румъния. За съжаление, това не се случва в България…
Специалната награда на Форум Гражданско Участие бе присъдена на „В търсене на Камен“ на БНТ (автор Благой Цицелков, оператор Мартин Костов), защото това е разказ за жестоката съдба на едно бездомно дете.
Журито отбеляза и други силни като гражданска позиция и безкомпромисно разкриване на сериозни проблеми предавания с дипломи. Най-важен бе изводът, че в добрите си образци телевизиите коментират и анализират актуални и болезнени проблеми, воюват с бюрокрацията и налагат европейски норми на поведение.


[1] Филмите и програмите са качени на канал в YOU TUBE. Адресът е на сайта на фестивала.
[2] Филмът е в официалната селекция на 22-рия фестивал на българското документално и игрално кино „Златен ритон”.
[3] Филмът е в официалната селекция на 22-рия фестивал на българското документално и игрално кино „Златен ритон”.

 

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”