Български  |  English

Литературен туризъм? Литературни музеи?

 
Неутъпкани пътеки до отворени врати беше мотото на конференцията, която се състоя в старозагорската Регионална библиотека „Захарий Княжески” на 13 октомври т.г. Какви са възможностите за литературен туризъм и какво е състоянието на литературните музеи у нас? – това бяха трудните въпроси, чрез които успяха да се срещнат отговорите на местните експерти и отговорите на проф. Алберт Бенбасат, Катя Кузмова-Зографова (Национален литературен музей), д-р Аксиния Бутева (Министерство на културата), Николай Ненов (Регионален музей – Русе), Тодор Петев (фондация „Моят музей”), Бойко Ламбовски и др.
Водещият на дискусията Бойко Василев попита в самото начало дали „малкият” ни език не е предпоставка в литературните музеи, посветени на Гео Милев, Яворов и Чудомир, да ходят само българи. Той изостри вниманието и върху проблема кой точно ще върви по литературните маршрути – дали заради учениците не пренебрегваме представителите на „третата възраст”. Кой всъщност влиза в музеите – и ако изобщо някой влезе, какво ще види... Каква е грижата на общините? Заваляха и разумни, и емоционални обяснения за често нерадостното състояние на литературните музеи у нас, като финансовите затруднения се подразбираха, но далеч не единствените.
Повече за предизвикателствата пред музейното дело у нас – в следващи броеве.

   
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”