Ходене по буквите , брой 32 (3089), 25 септември 2015" /> Култура :: Културен коктейл :: Хосене по буквите
Български  |  English

Хосене по буквите

 

Людмила Балабанова. „Град без море”. ИК „Жанет 45”, Пд, 2015, цена 13 лв.
Тук няма хайку, но е добре да четем тази стихосбирка в контекста на изследването „Хайку: водно конче под шапката. (Силата на неизговореното)”, публикувано от Балабанова в Издателския център „Боян Пенев” на БАН през миналата година. Това, което ме развълнува в „Град без море”, е изтъняването на западното чувство за поезия, неговото изтънчване, смесването на безпокойството и лекотата в стихове, чиито архипелази от думи мълчат, за да споделят всъщност повече. Ценя и множеството междутекстови нишки, които авторката пуска – явно или скрито – към образци от съвременното поетическо изкуство – защото това е много ерудирана и ефирна поезия. Аз не мога да се въздържа - и бих чел цикъла „Тя” редом с цикъл на Екатерина Йосифова „Когато бях безсмъртна”, като ще отчета крачките, които Людмила Балабанова продължава да прави със своята героиня Лилия… В сърцето ми ще останат най-вече стихотворенията от цикъла „Като”: като/ труда на сенките// да наподобяват нещата/ да ги повтарят// без да стигат изкуството/ което сътворява/ от семената. Или: като самотен/ и непризнат поет// да гледа/ как светлината се застоява/ между клоните/ без са се превръща/ в плодове. Още една книга, която подклажда вярата ми, че книжните птици ще зачуруликат, ако за последен път цитирам Людмила Балабанова.
 
Рая Господинова, Георги Господинов. „Сватби на животни и неща”. Илюстрации Рая Господинова и Георги Господинов. Художествено оформление Яна Левиева. ИК „Жанет 45”, Пд, 2015, цена 9 лв.
Сигурен съм, че Джани Родари щеше да се зарадва, ако разлисти тази книга. Защото „Сватби на животни и неща” изразява неподправената взаимност между дъщеря и баща. Благодарение на двамата сватовници ставаме свидетели на чудни венчавки между любопитството и елегията, между смелостта и културата, между детството и зрелостта… Рая и Георги, всеки по своему, правят света чудесен. Странен. Остранен. (И тук задължително към граматиката на фантазията трябва да прибавим и Виктор Шкловски.) Рая и Георги сватосват крокодил и диван, петел и риба, патица и охлюв, муха и таралеж, жираф и Айфелова кула… Всеки независимо от другия си съчинява история „какво би станало, ако” (и рисува илюстрация към нея („тати е малко зле с рисуването”). Някъде успяват и двамата – и има щастливи бракове, някъде не съвсем. Но удоволствието иде от сравняването между подхода на Рая и подхода на Георги, от двата пътя към развинтване на въображението, които се срещат в една точка. Споделянето на това непринудено домашно забавление у семейство Господинови е нищо повече от покана и ние да го направим с децата си – за да се сближим едновременно с тях и с игровите начала на литературата. Тази книжка ти казва: „И ти можеш, давай!”. През ваканцията попаднах в голямата детска книжарница в Болоня – мястото, където се провежда Световният панаир на детската книга. Е, „Сватби на животни и неща” на Господинови би ни отсрамила на нейните преливащи рафтове. Но да продължим да работим за смисъла тук.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”