Български  |  English

Голяма награда за Анастас Попдимитров

 
От 8 до 12 септември 2015 г. се проведе поредният 23-и фестивал на камерния театър „Ристо Шишков”, съпроводен от петото издание на фестивала на NETA за Струмица, Македония. Патронът на фестивала е не само знаково актьорско име, но и македонска театрална легенда. Това е една от причините за голямата престижност на самото участие във фестивала и за осигурената финансова помощ от страна на кметството. От няколко години фестивалът е международен и на това издание в състезанието участваха 13 представления от Македония, Сърбия, Албания, Армения и България. Селекционерът Благой Стефановски представи България с три представления – две на Врачанския драматично-куклен театър: „Бащата” от Аугуст Стриндберг с режисьор Люпчо Георгиевски от Македония и „Тобелия” от Любомир Джуркович с режисьор Ник Ъпър от Словения, третото е независим проект на македонската млада режисьорка Ана Батева „Обърни се с гняв назад” от Джон Осбърн. И трите минаха много добре, но „Бащата” изправи развълнуваната публика на крака. Противоборството между Румяна Мерджанска (Лаура) и Анастас Попдимитров (Адолф) постига силно театрално внушение без излишна патетика. Това спечели не само публиката, но и журито, а сложността на ролята на бащата донесе на директора на врачанския театър Анастас Попдимитров златния медальон с лика на Ристо Шишков. Той е вторият чужденец, който печели тази единствена награда на фестивала, присъждана за изключително актьорско майсторство. До преди две години наградата не е напускала пределите на Македония.
Наградите на NETA този път са четири: за женска роля на Биляна Джурович за „Надежда Петрович” с режисьор Божидар Цурович от Сърбия, за мъжка роля на Димитри Орготска за авторския му спектакъл „Синан паша” от Албания, за съвременен прочит и актьорски ансамбъл на „Стари времена” от Харолд Пинтър с режисьор Нела Витошевич от Охрид, Македония, и за най-добро представление на „Кирил и Методий” от Йордан Плевнеш с режисьор Мартин Кочовски.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”