Български  |  English

Солисти от Македония

 
Трима висококачествени музиканти от Факултета по музика в Скопие изнесоха концерт в рамките на Салона на изкуствата - Страшо Темков, флейта, Гордана Неделковска, обой, и Елена Атанасовска, пиано.
Своеобразното антре на вечерта беше Баховата ария, изсвирена от Гордана Неделковскас красив звук и цялостна фраза.В своята програма тазимлададама премина през всички възможни багри, образи и виртуозни игри, които могат да се изразят с обоя в адекватното и тънко ансамблово партньорство с пианистката Елена Атанасовска. Публиката усети това и във френските композиции за обой, и в „Три романса” от Роберт Шуман, и в „Обоя на Габриел” из саундтрака на Енио Мориконе към филма на Ролан Жофе „Мисията”. Музикалният израз на Гордана Неделковска е фин, деликатен и разпознаваем. Не случайно тя е артист с международна практика – изнася концерти в Европа и Южна Америка. Свири с музиканти, като Найджъл Кенеди и Александър Рудин.
Пред софийските слушатели своята индивидуалност като пианист Елена Атанасовскаразгърна в клавирните „Образи” от Клод Дебюси. Атанасовска намери верния подход към звуковата импресия във всичките й нюанси. Тя е търсен изпълнител и като камерен партньор, и като солист. Гостувала е на фестивалите „Охридско лято”, летния фестивал в Скопие, „Дни на македонската музика”.
Интересно присъствие на сцената имаше флейтистът с дългогодишна артистична дейност Страшо Темков. Свирил е в цял свят, а репертоарът му се простира от барок до нова музика. Гостът от Скопие рамкира своята програма с пиеси от македонските композитори Гоце Коларовски и Трайко Прокопиев, а като премиера за България прозвуча Studio от Кшищоф Зграя – чешки композитор и флейтист. Изпълнена беше и емблематичната „Соната за флейта и пиано” от Франсис Пуленк, както и Ария на Ленски из операта „Евгений Онегин” от Чайковски в аранжимент за флейта и пиано.
Страшо Темковима категоричен почерк при изграждането на музикалната образност. Търси релефността и ярката контрастност, а пианистката Елена Атанасовскабеше отново коректният и прецизен музикален партньор.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”