Български  |  English

33-ма млади български живописци

 

Внимание: Прясна боя!

33-ма млади български живописци
 
Куратори: Мария Василева,
Даниела Радева, Владия Михайлова
 
Софийска градска художествена галерия
10 юни – 6 септември 2015
 
Инвазията на младите
Подобна представителна изложба отдавна трябваше да се появи. Трябваше, защото през последните десетина и повече години в самостоятелни, групови изложби и в конкурси наблюдаваме инвазия на младите живописци. Оформи се поколение, което има какво ново да покаже. Напук на прогнозите от преди няколко десетилетия за „смъртта на картината”, живописта изглежда по-жива от всякога; тя е експериментална, ярка и жизнена.
Целта на кураторите на това своеобразно обобщение (Мария Василева, Даниела Радева и Владия Михайлова) е да бъдат представени разнообразните посоки в работата „с боя” през последните години у нас. Включени са някои от най-новите произведения на 33-ма автори, чиято средна възраст е 30 години. Това са най-активните млади, работещи със средствата на живописта. Фактът, че преобладаващата част от тях са родени през 80-те години, говори сам по себе си. В допълнение трябва да се подчертае, че повечето са завършили софийската художествена академия, като някои са продължили обучението си и в други академии в Европа, а само четирима са се обучавали изцяло в чужбина. В този смисъл е нормално да има общи неща в подхода и излъчването на някои работи, като се има предвид, че авторите им са излезли основно от две ателиета: на професорите Андрей Даниел и Божидар Бояджиев. Оттам нататък всеки развива собствените си виждания, които обичайно са повлияни от реалността, от събитията, от технологиите или, както пишe Мария Василева: от цялата активна визуална среда – градска архитектура, графити, движещи се и статични реклами, телевизия, кино, интернет. При което се получава доста хибридна живопис, в която границата между личното светоусещане и заимстването от обкръжаващата действителност е заличена. Това е живопис, която, въпреки някои сходства и влиянието на стабилните традиции на академичното обучение, няма национални черти и не носи характера на конкретна школа. В нея се оглеждат и художествените тенденции в Европа и света, сред които се открояват тези на новия реализъм, концептуализма, Дейвид Хокни, Герхард Рихтер, Франсис Бейкън и др.
Въпреки определени влияния, отделните тематични търсения и методи на работа са подчертано разнообразни. Могат да се видят нефигуративни и фигуративни картини, триизмерна живопис, живописна инсталация. Според Владия Михайлова, Вместо „сериозни” проблеми, критически съдържания, сложни алегории или социална проблематика, с няколко изключения, авторите в изложбата осмислят картината преди всичко като пространство на интимността. Това обаче е сякаш ново измерение на интимното: то се изразява чрез почти неуловими емоции и неясни състояния, кратки съзерцания, сънища и въображаеми пространства. Виждаме света някак насаме, но и някак различно от познатата представа за интимното като територия на субективността или споделянето.
В изложбата участват: Светозара Александрова, Нора Ампова, Искра Благоева, Стела Василева, Михаела Власева, Василена Ганковска, Станимир Генов, Димитър Генчев, Зоран Георгиев, Велислава Гечева, Антоанета Гълъбова, Елеонора Друмева, Ясен Згуровски, Кристина Иробалиева, Минко Йовчев, Елена Калудова, Калия Калъчева, Константин Костов, Иван Костолов, Рада Крачанова, Калина Мавродиева, Петър Минчев, Александър Петков, Любен Петров, Ангелика Радева, Нина Русева, Радоил Серафимов, Юлий Таков, Виолета Танова, Анжела Терзиева, Коста Тонев, Деян Янев, HR-Stamenov.
Към изложбата е издаден и двуезичен цветен каталог от 96 страници с представяне на участниците в изложбата и с текстове на кураторите.
Светла Петкова


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”