Български  |  English

Приятелю Божко,

 

Приятелю Божко, много добри и справедливи думи могат да се кажат за твоята пословична скромност, за твоя такт, за благия ти характер. Но аз искам да се простя с теб другояче. Искам да споделя спомен за дарбата ти на филмов композитор.
Ти си едно от личните имена в българската филмова музика. Кое те нареди сред първите? Музикалният талант? И други могат да съчинят мелодия, да я аранжират и запишат… Ти притежаваше рядкото качество да почувстваш душата на филма и да предложиш оригинално музикално решение. Нека се подкрепя с пример. Още докато снимахме „Мерата…”, докато присъстваше на терен, ти ми казваше: „Гошо, този филм няма да понесе симфонична музика.” Съгласих се. „Но и камерна музика не му отива“. Разбира се, и дума не можеше да става за някакъв вид псевдо-фолклорно цитиране – вкусът ти бе изискан, все пак, полски възпитаник. Помня как прерови Златния фонд на Българското радио, за да откриеш автентична жетварска песен! Оставаше като вариант хорово изпълнение. Когато първите две серии бяха монтирани, ти ги изгледа и ме слиса: „Гошо, аз ще те подведа, ти си направил хубав филм, моето решение не му подхожда! Отказвам се!” - „Как, бе, Божко?! Какво ти е решението?” - „Аз не чувам хор… Чувам само соло глас да пее“. - „Добре, соло глас - соло глас да бъде. Кой певец да поканим?” - „Не, не може да е певец…” - „?!” - „Трябва да пее Руси!” Тук вече аз паднах. Знаех, че сред дарбите на Руси, пеенето не е от първостепенните. „Защо така, Божко?” - „ Разбираш ли, той много музикално произнася задкадровия текст. И там, където думите не стигат на Дилбер Танас, той запява!” Настръхнах от простото, но великолепно решение. Така и сторихме – ти свиреше мелодията нота след нота, Руси я повтаряше с хъс и чувство, след това изрязахме тончетата на пианото между неговото пеене и се получи. Само на едно място бе нужна двойна терца и ти изпя втория глас. Тъй че и гласът ти остава вграден в тоя филм, а във всичките ни филми (те са тринадесет) е вградена и душата ти, Божко. Довиждане, приятелю.
още от автора


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”