Български  |  English

Ани Илков

 

Подготовка за напускане на сърцето
 
УИ „Св. Климент Охридски”, 2015
Цена 10 лв.
 
Любовта е отговорът
Какво би казал за тази стихосбирка Мишел Уелбек? Кормак Маккарти? Александър Геров? Или Константин Павлов? Какво биха казали хората за „Подготовка за напускане на сърцето”? И какво - животните? Планетите? Спермата? Вулвите? Тотален мизантроп ли е Ани Илков? Или пръв от нас спира да се самозалъгва?
Защото в тази стихосбирка няма никакво доверие в словото. Нещо повече, няма никакво доверие в способността на който и да било от нас да произведе смисъл. Смисъл изобщо не съществува. Красота, книги – нищо...
Циник ли е Ани Илков? Или това, което първосигнално ще наречем цинизъм, всъщност е скандална неутралност? Или, далеч по-точно, е върхова степен на отчаяние, за каквото още не сме изработили рецептивни клишета?
Ани Илков вече е отвъд Апокалипсиса. Отвъд себе си дори. Смътен. Категоричен. Абсолютно обновен. Краят на света за него вече е настъпил. И се питаме заедно защо беше всичко? Защо си губихме времето? Защо единственият ни талант е да умрем, но дори и той гасне? Защо животът е смърт. Защо сме „делви на смъртта”? Защо всичко е било напразно? Защо всичко вече е празно? Защо мракът е неподправен? Защо?
...защото смъртта беше родният му край. Защото жената е отговорът.
М.Б.

 

   
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”