Български  |  English

Звукопространство

 

Столичната галерия „Червената точка” представя „Звукопространство” една изложба, обединила немския художник Йоахим Хирлинг и българския му колега Велин Динев. Двама автори, различни като стил и начин на изразяване, но обединени от емоцията и силата на цвета и експресията в пространството. Представянето им заедно в изложбата „Звукопространство” е динамичната връзка и среща между звук, цвят и среда в полето на визуалното. Този своеобразен диалог откриваме в 12 от картините на Йоахим Хирлинг. Вдъхновен от Джими Хендрикс и неговата способност да вижда зад всеки музикален тон определен цвят, Хирлинг представя своята идея и виждане за синестезията. Изследвайки този феномен, той ни предлага творби, разработени на база на съответствието между музикален тон/ полутон и цвят. Според автора, спектърът на вълната на цвета и този на звуците могат да се комбинират. В платната му може да се открие целият ритъм и трептене на колорита, което създава движение и особена вибрация в композициите.
Велин Динев от своя страна представя наситени с много цвят и експресия творби, изградени чрез строго диференцирани вертикали и хоризонтали. Картините не са вдъхновени от музиката, но създават среда, в която смесването на сетивата става реалност. Силните цветни контрасти, категоричността на линиите и акцентите, съпоставени с геометрични структури, създават необикновен свят, в който откриваме особена сетивност и многозначност от асоциации и емоции.
„Звукопространството” в картините на Йоахим Хирлинг и Велин Динев притежава подчертано философско отношение към света и ни пренася в други измерения, в които изкуството е духовно изживяване. 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”