Български  |  English

Тери Пратчет (1948 – 2015)

Тери Пратчет и цветът на магията

 
През 2007 г. му поставят диагноза Алцхаймер. Четири години по-късно се обявява публично в подкрепа на евтаназията чрез филма Choosing to Die, с което допълнително разбунва духовете. И въпреки всичко, добродушната усмивка не спира да озарява лицето му изпод гъстата бяла брада. Сякаш напук на смъртта, надзъртаща с немигащо око иззад знаменитата му черна каубойска шапка. И въпреки това, когато ни напуска на 12 март т.г., светът застива безмълвен, неподготвен за сполетялата го загуба.
Защото ние се разделихме не само с един от най-талантливите фентъзи писатели от последните поколения, но и с един гениален и неповторим творец. Приносът на сър Тери Пратчет към литературата е огромен – над 70 романа, разкази и сборници, преведени на 37 езика и продадени в над 85 милиона екземпляра по цял свят. Носител е на Ордена на Британската империя (1998) и наградата „Карнеги“ (2001) за романа си Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“. Работил е редом с най-големите имена в жанра, като Нийл Геймън, Стивън Бакстър и Питър Хайнинг, а творбите му са били илюстрирани от бележити художници, като Пол Кидби, Грей Джолиф и Стивън Рос.
Но безспорно най-ценното наследство, което Пратчет ни завещава, са книгите от неповторимата поредица за Света на Диска. Необятна вселена, различна и същевременно твърде позната, в която, насред джуджета, пирожки и магьоснически шапки, се усмихва собствената ни реалност. Затрогващ, омаен и плашещо проникновен свят, роден изпод перото на един буен и остър ум. Дом на богове и простосмъртни, където на пръв поглед ексцентричният и привидно лековат хумор на героите ни подтиква не просто да четем, но и да мислим, да мислим все по-смело. Да се вгледаме дълбоко в сивотата на ежедневието и да разбулим под нея цвета на магията, озарен от фантастична светлина.
Философията на Пратчет идва, поднесена от възможно най-щурата сбирщина от персонажи в литературата - циничния борец за справедливост Сам Ваймс, страхливия маг Есник и неволен пътешественик Ринсуинд, свирепата майсторка на вещерлъка Баба Вихронрав, манипулативния и изненадващо успешен тиранин Ветинари... и Смърт. Магнетичният Мрачен жътрав с неумиращо любопитство към света на хората. Първият и последен спътник на сър Тери; единственият, на когото бе отредено да се срещне лично с великия си създател.
… Говори се, че писателят е постлал пътеката за дъщеря си, също калена в занаята, завещавайки й бъдещето на труда си. Но дори и да не изкатерим повече сумрачните върхове на Юбервалд, дори да не зърнем палещото слънце на Куирм, дори на не усетим отново неповторимата (и, меко казано, незабравима) миризма на вечно будния Анкх-Морпорк, то никой няма да ни отнеме дните, прекарани там. Никой няма да ни открадне часовете, отдадени на малките томчета джобен формат и пъстрия, чудноват свят, ширнал се между страниците им.
Почивай в мир, сър Тери. Благодарим ти, че сподели смеха си с нас.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”