Български  |  English

Валентин Распутин (1937 - 2015)

 

Валентин Распутин, един от най-ярките и самобитни представители на руската селска проза през ХХ в., имаше за свои учители в литературата не друг, а Достоевски и Бунин. Някога „Пари за Мария”, „Прощаване с Матьора”, „Уроци по френски”, „Пожар” и др. предизвикваха дискусии с острото си врязване в съвременността, а днес вече са класика, макар през последните десетилетия обществената дейност на писателя да засенчи бляскавата му литературна кариера.
Преди 2 години в съавторство Распутин публикува книгата „Тези двайсет убийствени години”, в които анализира превращението на руския народ в народонаселение – пореден израз на антилибералната му позиция, която писателят открито зае в самото начало на перестройката. Още през лятото на 1989 г. Распутин, депутат в Първия конгрес на народните депутати на СССР, предложи Русия да напусне Съюза, като вярваше, че неговата крайно консервативна проправославна позиция всъщност е съзвучна с тежненията на народа. „На вас ви е нужен величествен потрес. На нас ни е нужна велика страна”, неведнъж Распутин цитира крилатата фраза на Столипин...
А книгите на Распутин със сигурност ще бъдат препрочитани.
М.Б.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”