Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 6 (3063), 13 февруари 2015" /> Култура :: Наблюдатели :: Въпрос на гледна точка
Български  |  English

Въпрос на гледна точка

 
Сензация: „измислен е продукт, който дава огниво на зрителите“. Поне така ни казва предаването „Въпрос на гледна точка“ по NEWS7. Водещият Стойчо Керев, според Уикипедия, е известен още от БНТ- ерата на предаването „Всяка неделя“ като последният журналист, правил интервю с Тодор Живков. После се появява като водещ на предаването „Пряка демокрация“ по ТВ7.
Ето колко честен със зрителите е Стойчо Керев: „Въпрос на гледна точка" е продукт, който дава огниво на своите зрители, поставя в дома им едно светило и ги оставя сами да решат какво да правят с него. (...) Предаването показва истини и факти за исторически събития, лидери, позиции и становища със "спекулативен" характер, обективно към детайлите и провокира с теми и идеи.
В първия сезон на предаването, през 2013 г., водещият редува предавания, в които влизат експерти, псевдоексперти, самопровъзгласили се полуексперти и учени. През 2014-2015 обаче предаването търпи пълна промяна. Учени пак има, за наука се говори непрекъснато. Само че вече телевизионното предаване формулира кое наричаме наука и кое учен.
Сред експертите по отвъден живот студиото на „Въпрос на гледна точка“ най-често е населявано от двама гости – Димитър Недков и Христо Нанев. И двамата са представяни като писатели, но първият е канен да говори по теми, като световната система за сигурност, света на тамплиерите, на масоните, на държавните тайни. Димитър Недков е представян като „писател визионер“. Телевизията е свързана с него. Той е автор на книгите, по които беше създаден сериалът, излъчен по ТВ7 - „Знакът на българина: Кървавият код“, рекламиран от самата медия като „политически трилър“. Вторият чест посетител при телевизионния оракул Стойчо Керев е Христо Нанев. Той говори с „небесни“ термини“, а Керев ги превежда на „земен език“. Христо Нанев е представен като „писател езотерик“. Преди да започне да изследва българските феномени и суперфеномени, той ни разказва, че е бил зам.-директор на пловдивско училище. В тая му социална роля съдбата го срещнала с полтъргайста от социалистическо време Кики. В едно от предавания Стойчо Керев разказва за спечелилия първо място в конкурс на „Работническо дело“ от 70-те години на миналия век за ясновидци. На този конкурс се явява и Ванга, но остава втора, а го печели дядо Влайчо. Христо Нанев е пак в студиото, за да разкаже за друг суперфеномен, както нарича Слава Севрюкова. Той обяснява, че за разлика от Ванга, тя е свързана с науката. Разказва нейната версия за предателството на Васил Левски и за историята му. Според суперфеномена, Левски не бил беден, а общувал с богатите, защото „само с пари се прави революция“, както възкликва самият водещ Стойчо Керев. А писателят приглася, че Слава Севрюкова е имала седем източника на информация. Говори и за „Левски и информационната банка“. Нанев цитира думите й, че гробът на Левски се намира някъде под стълбището на словашкото посолство. Проблемът е, че това е „чужда територия“ и никой няма да копае там, обяснява Нанев. Иначе досега да се е доказало. През цялото време Керев пита госта си дали науката участва. И той казва: „участва“. Не е нужно да уточнявам, че е въпрос на гледна точка кое наричаме наука, нали? Нещо повече - Слава Севрюкова е предсказала, че някъде през 2017-2018 жена ще оправи България. Как ще стане това ли? Ще промени представата ни за икономика, въобще за „една нова парадигма“. Икономическата наука, такава, каквато я знаем днес, ще бъде променена от жена (руса, според Ванга) в лаборатория. В лаборатория не може да няма наука! Но не само икономиката, всяка наука е подложена на преосмисляне във „Въпрос на гледна точка“. Ето какво казва водещият в началото на втория сезон: Във втори сезон ще научим още какво са открили тамплиерите в Соломоновия храм в Йерусалим и защо папата признава властта им. В пилотния епизод пък ще стане ясно дали физиката, която изучаваме в момента, е истинската физика, проф. Филипов ще каже своята гледна точка. Тайната на световните правителства и колко тела съжителстват в един човек ще разкрият Димитър Недков и Васил Канизков.
И докато зрителят избира дали да търси огнивото на „истината“ или да стои на ръба на иронията и изумлението, гледайки NEWS7, по „Нова тв“ чуваме почти същите изрази в „Ничия земя“.
В два поредни епизода Елена Чопакова разказва истории от селата Слащен и Корница за „Раната Възродителен процес“. В епизода от 24 януари говорят двама учители в Слащен, които се гордеят, че са спасили селото от „ексцесии“. Материалът й завършва с думите, че тя не очаква да й вярваме, а иска да ни представи „друга гледна точка към един от най-силните политически козове“. И казва още: „В заключение можем да кажем, че винаги сме мислили историята за точна наука. До днес.”
Единият учител от село Слащен отговаря на въпроса Кой си? така: Аз съм българин, изповядващ мохамеданска религия. (...) Ние сме българи, изповядващи мохамеданска религия, откъде накъде сме помаци. Във втората част един от съдените за престъпление към държавата жител на Корница, който отказва дори да си спомня как е бил преименуван, отговаря на репортерския въпрос „Ти какъв си?“ така: тюрк, мюсляман, ислямска вяра, български гражданин. И разказва как в училище имал шестица на урока за прабългарите, които са тюрки. Втората част на „Ничия земя“ започва с дикторски глас, който ни казва, че това е история на два свята – Корница и Истанбул, на две истини – тяхната и другата. И с апела към уважаемите зрители да преценят сами дали документите на държавните служби или хората в Корница казват истината. Предаването ни среща с изселници от Корница в Истанбул. В първата част репортерският текст ни казва, че не всичко е черно или бяло. Но финалът на втората част е директен. За прошката и извинението, за етническите конфликти. Един от героите на Елена Чопакова отговаря на въпроса й за етническите конфликти: „Може би греша, но това не е спряло.“ А дикторският глас ни казва: „Ако Корница би мирно седяла“, нямаше да ходим до Истанбул.
Само седмица, след като е излъчена и втората част от „Ничия земя“ за насилствените преименувания на хората в село Корница, в Народното събрание обсъждат промените в Закона за гражданската регистрация. От ДПС предлагат „да бъдат заличени служебно от регистрите всички принудително наложени български имена по време на Възродителния процес“. Дали телевизиите ще успеят да ни убедят, че действителността е въпрос на гледна точка?
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”