Български  |  English

Борислав Колев:

 
1. С какво ще запомните 2014?
С наградите от престижни фестивали на няколко български игрални филма. С безкрайните скандали във филмовата ни общност, от които и аз съм потърпевш и съм на път да си купя пушка. Отиде си титанична личност като Валери Петров.
 
2. Българският филм от трите вида кино (до 3 заглавия)?
Пълнометражни игрални:
„Урок“ – най-доброто в игралното ни кино от няколко години насам, „Съдилището“, „Потъването на Созопол“. „Виктория“ на Майя Виткова е с много кусури, липсва му мярка, но там личи талант, който просто трябва да бъде канализиран.
Късометражни игрални:
„Чест“ на Веснаков. Очаквам с интерес и надежда първия пълнометражен игрален филм на този автор.
Документални:
„Гражданинът Кино“ на Коста Биков ми е много симпатичен. Вярно, има си слабости, но е направен честно, с любов.
 
3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
„Принизяването“ на Бари Левинсън. Кино без фльонги, концентрирано върху гения на Пачино, както и трябва да бъде. Много външни прилики с „Бърдмен“, но всъщност негов естетически антипод. „Магия в полунощ“ на Уди Алън – чистият кеф от киното. „Измет“ на Стивън Долдри – безмилостен социален разрез, а и вълнуваща история.
 
4. Очертава ли се нова тенденция?
Изпитвам искрено уважение към българските автори, които успяват да заснемат филми без държавно финансиране. Знам какви енергия, изобретателност, лишения, нерви им коства това и го оценявам.
 
5. Скандалът?
Един ли бе да го опишеш...
 


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”