Български  |  English

Александър Янакиев:

 
1. С какво ще запомните 2014?
Окончателно се утвърди важното място на независимите продукции у нас. Ясно е, че могат да се правят филми без държавна подкрепа, стига да има силно желание и любов към киното, а не към себе си в района на киното. Произведенията са пълноценни, а не киночалга. Правилна е посоката на НФЦ с първата сесия за относително нискобюджетни игрални проекти до 400 000 лв. Така може да се увеличи количеството и разнообразието на продукцията и кинопроцесът да тече по-равномерно и интересно.
Двата национални фестивала във Варна и Пловдив бяха заредени с позитивна енергия, въпреки традиционните дрязги сред шумната част от филмовата общност. Значи може да има добри произведения и дори творческа атмосфера.
 
2. Българският филм от трите вида кино (до 3 заглавия)?
„Урок“, „Потъването на Созопол“, „Съдилището“ на Стефан Командарев.
 
3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
„Ида“, „Голямата тетрадка“ на Янош Сас (Унгария), „Срещи на сляпо“ на Леван Когуашвили (Грузия).
 
4. Очертава ли се нова тенденция?
Анимационният „Българ: филмът“ на Неделчо Богданов събра за месец повече от 30 хиляди зрители. Дали това ще е първата лястовица на обновлението в анимационното ни кино? Предстои да видим. Готвят се още няколко пълнометражни проекта в доста различна стилистика. Така или иначе, усещането е, че в анимационното ни кино предстои да се пръкне нещо по-голямо и общо в сравнение с досегашните отделни успехи.
 
5. Скандалът?
Скандалът за мен преди всичко е в това, че редица продуценти години наред не са изпълнявали клаузи в договорите си с НФЦ, които предвиждат да възстановяват от приходите си част от субсидията. Една справедлива мярка, която би трябвало да ги насърчи да положат усилия произведените продукти да достигнат до кината и телевизиите, т.е. до зрителите. Вместо това, проблемът бе пренесен на здравата глава и тези задължения бяха зачертани. По-малкият въпрос е, че с тези пари можеше да се произведат 2-3 нискобюджетни ленти, по-големият е в правния нихилизъм на хора, които постоянно викат за спазване на определени членове на Закона за филмовата индустрия. Тази шизофрения е опасна за здравето на културата ни.


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”