Български  |  English

Александър Грозев:

 
1. С какво ще запомните 2014?
Поредната сива по отношение на киното ни година, в която иначе бушуваха страсти и имаше много конфликтни ситуации. За съжаление, филмови събития от европейски мащаб липсваха. Може би заради това ще запомним поредната “Златна роза” с няколкото интересни режисьорски постижения, които обещават нещо по-значимо като рефлексия и мислене.
 
2. Българският филм от трите вида кино (до 3 заглавия)?
„Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Буферна зона” на Георги Дюлгеров, „Потъването на Созопол” на Костадин Бонев.
(Не съм гледал цялата неигрална продукция, за да правя класация.)
 
3. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
Въпреки всичката условност на подобни класации, все пак:
„Бърдмен или Неочакваната добродетел на невежеството” на Алехандро Гонзалес Иняриту (САЩ), „Ида” на Павел Павликовски (Полша), „Голгота” на Джон Майкъл Макдона (Ирландия/Великобритания).
 
4. Очертава ли се нова тенденция?
Отново ще подчертая – за каква тенденция може да се говори, когато производството на филми е под санитарния минимум?! Ето това е тенденцията, която едва ли някой в колегията адмирира…
 
5. Скандалът?
Той е толкова явен, че вече всички го възприемат като нещо неизбежно и едва ли не в реда на нещата. Става дума за нежеланието на държавата да спазва собствените си закони – справка ЗФИ и решението на ВАС отпреди години.
Недофинансирането роди и поредния (със сигурност не последен) скандал след лятната сесия за проекти в игралното кино. Бурните реакции на колегията бяха закономерно следствие, но тяхната позитивна енергия (съзнателно може би) бе вкарана в дребнотемието на юридически задявки, вместо за решаване на действително неотложни проблеми от принципен характер. От това, разбира се, киното ни губи. Не само скромния си обществен престиж, който ненужно бе накърнен отново. Няколко интересни проекта са под въпрос в очакване съдебните инстанции да вземат отношение.


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”