Български  |  English

Благодарим, Маестро

 
Уроците – Благодарим, Маестро се нарича новият изложбен проект на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука”. През настоящата учебна година в галерията на гимназията ще бъдат представяни известни български художници, като идеята е учениците да могат, освен да се срещат непосредствено с техните произведения, също да осъществят и личен контакт с тях. Така всяка една изложба се превръща в своеобразен урок, във възможност за общуване и споделяне на идеи. Това ще бъдат както „технически” уроци за принципите на конструкцията, за структурата, за формата и обема, задачи за цвета и овладяване на пространството, така и за обогатяване на познанията за националната памет. Поканените автори са някои от емблематичните имена в областта на живописта, скулптурата, графичния дизайн, графиката, художественото стъкло.
До момента изложби са представили Ивайло Мирчев и Христо Харалампиев. Предстоят изявите на Божидар Йонов, Иван Газдов, Катя Гецова, Георги Чапкънов и Павел Койчев. Всеки от тях има възможност да избира какво да покаже – дали нови работи или селекция от създаденото през годините.
До 30 януари продължава съвместната изложба на Светлин Русев и Божидар Козарев. Първият е подбрал разнообразни свои произведения от различни периоди – рисунки, живопис, както и непоказвани до момента учебни работи от Академията (1953-1958). Те кореспондират на принципа на контраста с характерната за Козарев скулптура в дърво – човешки фигури и портрети. 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”