Пишат ни , брой 1 (3058), 09 януари 2015" /> Култура :: Пишат ни :: Не искаме да ни ограбват!
Български  |  English

Не искаме да ни ограбват!

 

Ние сме над 10 000 възмутени архитекти, инженери и строителни специалисти в България, които не желаем да ограбват плодовете на труда ни и съзидателните ни действия!!! Върнете ни ограбеното!
Причината за възмущението ни е намерението да ни откраднат един имот, който сме придобили чрез Съюза на архитектите в България (САБ) на 14.01.1982 г. от Пловдивския митрополит Варлаам. Става дума за един терен от около 6 декара в с. Горни Воден, община Асеновград, на който в момента на дарението за ползване има в окаяно състояние малка църква „Св.Параскева“ и опожарените и срутени останки от основите на няколко стени. Някога на това място е имало малък манастир, но през 1982 г. се откриват само следи от някакъв частичен строеж. Манастирът е бил затвор, бил е приют за душевно болни, бил е подпален от тях, а и сринат от свлачище. Нямало е през 1982 г. и помен дори от някакъв покрив или постройка.
Митрополит Варлаам предоставя чрез договор този терен на Съюза на архитектите безвъзмездно. Целта е на това място да се изгради нов комплекс, който ще се ползва от САБ за национални и международни творчески срещи: конкурси, семинари, школа за обучение на млади архитекти и професионални квалификации, изложби и инициативи на Международната академия на архитектурата и т.н. Митрополията запазва възможността си да ползва църквата за богослужения, приема се и построяването на няколко помещения за църковни служители. В процеса на строителство и деветте точки на договора са спазени.
Архитектите се организират, събират лични средства, влагат дори физически труд и построяват комплекса. Проектира се в съответствие с правилата на Института за паметници на културата съвършено нов проект на сграден комплекс за нуждите на САБ, прокарва се и се асфалтира път. Вложени са над 14 милиона лева, събирани от архитектите и специалистите в строителното проектиране в продължение на години. Нито един лев на държавата не е вложен в този имот!!! Обърнете внимание на този факт: наслушахме се на спекулации откъде са дошли средствата!!!
След 1989 г. започва процесът на разделяне на собствеността в цялата страна. За трудности и недоразумения навсякъде се чува. Когато САБ решава да поднови документите си за собственост на новопостроения сграден комплекс съгласно новите разпоредби, Пловдивската метрополия решава и тя да поиска собственост над този имот. Защо не – наготово изграден голям комплекс – защо да не го присвоят без усилия! Без да се признае сключеният договор с митрополит Вартоломей! Без да се погрижи да създаването му – да го присвои така, наготово! Без да признае труда и вложенията на над 10 000 архитекти и специалисти, които със собствени средства са изградили всичко! Какво е това – не е ли желание за ограбване??
Започват дела. Водят се в Пловдивския съд, който решава, че САБ трябва да предаде на Пловдивската митрополия целия комплекс!?!? Защо? На какво основание? На базата на местни интереси и безпринципни решения? Как може подобно съдебно решение да се подиграе с усилията и труда на над хиляди съзидатели, за да „услужи“ на местни личности, олигарси или масони? Това не е ли кражба? Това не е ли безскрупулна експлоатация зад фасадата на скалъпени „казуси“ и „права“? В същото време, Пловдивската митрополия също няма документи за собственост над този имот. Тогава? Как така ще се крадат милиони от хиляди български граждани-архитекти и специалисти?
А да напомним ли и друго: че над 300 проекти за православни храмове у нас след 1989 г. са дарени от българските архитекти през последните години. Дарени! А ако трябваше църквата да ги заплати? Що за морал е това и то от институция, която претендира да внася морал и справедливост сред миряните?
Има слухове, че зад искането на митрополията стоят други интереси. И това може да се допусне, като се вземе под внимание практиката през последните години на различни лица, групировки, институции у нас. Не желаем да гадаем. Защото изграденият за светски и съзидателни цели творчески комплекс на САБ „Св.Св. Кирик и Юлита“ не е въображаема реалност. Той е налице. Въплътил е труда, усилията за съзидание на хилядите български архитекти и не трябва да се допуска посегателство над градежа им, не трябва да им се краде!
Какво ще обясни Пловдивският съд пред съзидателите на този творчески комплекс: да, ограбихме ви!
Инициативен комитет „Срещу обидата над труда на хиляди архитекти и инженери с присвояването на творческата им база “Свети Кирик и Юлита” от Пловдивската митрополия”: Академик арх.Георги Стоилов – председател, проф. д-р арх. Бойко Кадинов, проф. д-р арх. Тодор Булев, ст.н.с. д-р арх. Христо Генчев, ст.н.с. арх. Искра Дандолова, д.с.н., арх. Спиридон Ганев, арх. Любомир Шинков, арх. Здравец Хайтов, арх. Михаил Петков, арх. Николай Тонев, арх. Владимир Милков
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”