Български  |  English

Златен лъв 2014

 

На 12 декември т.г. Асоциация „Българска книга” връчи традиционните си годишни награди за цялостен издателски проект. Церемонията беше част от Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал.
Наградите „Златен лъв” се връчват в две категории:
 
І. Награда за най-добър издателски проект
Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн и илюстрации, добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.
Експертно жури в състав: Ангел Игов, Виктор Паунов, Кирил Гогов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев и Федя Филкова тази година присъди Голямата награда „Златен лъв 2014“ на издателство „Факел Експрес“ за „Избрани произведения“ на Даниил Хармс за яркото представяне на емблематичния за модерната мисловност автор, съчетало блестящ преводачески екип и визуална естетика, която по неповторим начин интерпретира неговото творчество. Журито присъди Специална награда на ИК „Жанет 45“ за динамичната културна политика в представянето на цялото жанрово многообразие на съвременната българска литература в контекста на образците на световната литература. (Вж. всички номинирани за наградата в бр.42 на вестника.)
 
ІІ. Издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес
В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор: В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Александър Кръстев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Петър Величков, Пепа Йорданова, Христо Блажев.
Наградата получи ИК „Хермес“ за романа „Калуня-Каля“ от Георги Божинов. С номинации бяха отличени ИК „Изток – Запад“ за „Живот в огъня“ от Марина Цветаева, издателство за поезия „Да“ за поетичната му поредица, ИК „Парадокс“ за „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов; ИК „Сиела“ за „Там, където беше погребан Орфей“ от Илия Троянов и Кристиан Мурбек. 
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”