Честито! , брой 43 (3057), 19 декември 2014" /> Култура :: Юбилеи :: 110 години Музикално училище в София!
Български  |  English

110 години Музикално училище в София!

 

Всичко започва през 1904 година с група ентусиасти, които искат в София да има музикално училище. Първоначално частно, но под "шапката" на държавата, по-късно - държавно, сетне - дял от консерваторията и най-накрая - отново самостоятелно... Преди Софийско, а от 17 години - Национално - такава е кратката визитна картичка на столичното музикално училище. Цялата 2014-а беше празнична за него, а на 14 декември се състоя "баш концертът" по повод юбилея.
110 години са си много. Фактът, че продължава да го има музикалното училище, е знаков сам по себе си. Наскоро една позната замина да работи в голяма (западна) европейска столица, а децата си (те учат в музикалното училище) остави в София, защото "там няма музикално училище". Има школи, има училища към музикалните академии, но далеч не навсякъде има специализирано музикално училище.
Още от 18.30 пред зала "България" беше шумно, пъстро и пълно с живот. И хората прииждаха ли прииждаха, като имаше и такива, които търсеха да си купят билети - но нямаше откъде.
И така - претъпкана зала, десетки правостоящи... много познати в лица, много бивши възпитаници, чиито деца сега на свой ред учат в "музикалното".
Програмата - при все многото пренареждания за различните състави, при всички поздравителни адреси от президент, премиер, министри, "успя" да приключи в 21 часа. На сцената имаше няколко показателни личности - Милена Моллова, която изпълни с две свои ученички творба на Георги Арнаудов (за интересния състав от пиано, клавесин и чембало) и Димо Димов, един от наградените с почетния знак "110 години Национално музикално училище". И двамата професори, и двамата с дългогодишна кариера – проф. Моллова е лауреат на знаковото първо издание на конкурса „Чайковски“ в Москва, а проф. Димов, освен че като министър на културата подписва указа за националния статут на софийското музикално училище, като първа цигулка на едноименния квартет е пример за пътя на един камерен музикант. Негови бяха и най-хубавите пожелания към учениците - "да изживеете така ученическите си години, че някой ден да ги помните с толкова радост, с колкото аз днес".
И още - трима диригенти - доайенът Михаил Ангелов, който показа, че за тази професия възрастта може да е само плюс и именно под неговата палка децата показаха какво могат; Росен Гергов и Жорж Димитров. И няколко оркестъра - от най-малките, които изсвириха Одата на радостта и предизвикаха най-голямо оживление сред публиката, през "средния" оркестър, до - да кажем - основния състав на музикалното, който се явяваше ту като струнен, ту като филхармония. И - на финала - младежката хорова капела на училището с диригент Таня Христова.
Да им е честито на всички - на учениците, на учителите, на директора Милка Митева, на тези, които са учили и на тези, които ще учат в "музикалното" в София!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”