Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 41 (3055), 05 декември 2014" /> Култура :: Наблюдатели :: Метателевизията
Български  |  English

Метателевизията

 
Кога телевизиите говорят за себе си? bTV вкарва целия си ресурс да налага един обикновен турски сериал, представяйки го като произведение на изкуството. Частните телевизии залагат на лекотата, с която зрителите ще гледат купените или произведени от тях продукти. БНТ пък представи новия си сериал „На границата“ като скъпа вещ, която е скъпа, защото е „един доста дълго мътен проект“. Главната продуцентка на Студия „Екран“ Боряна Пунчева обясни в сутрешния блок „Денят започва с култура“, че „Както всяко хубаво нещо, той има една дълга история.“ Не може ей така БНТ да реализира сериал по разкази на Йордан Йовков. Режисьорът Станимир Трифонов все пак обясни трудността по кинаджийски начин: Йовков е „акинематографичен“. „Който се е залавял с Йовков, все си е чупил главата“. БНТ представи сериала си „На границата“ не през това, което е, а през перипетиите, които са преживени, докато се произвежда продукцията.
Още в една част от метаезика на телевизията обаче си проличава как телевизионерите мислят себе си – когато водещите дават или приемат извинение. Трудно се извиняват. Съжаляват, ама винаги слагат по едно „ама“, „но“, „все пак“ след „извинявай“. В „Дикоff“ моделът и астролог Бистра Копанарова поиска публично извинение от водещия Сашо Диков. Водещият започна така: Моя беше идеята да я вземем в новия сезон, за да прави астрологични прогнози, но единодушно решихме, чеастрологията сама по себе си няма да носи необходимия брой зрители, няма да има необходимия рейтинг, а за нас това е решаващо. И решихме, освен да я представим като астроложка, да я представим като изключително красива жена с невероятно тяло. Затова и между първото и второто предаване заснехме кадри от един басейн във фитнес зала. След това обаче във второто предаване се получи лош баланс (Диков гледа надолу, астроложката с красиво тяло го гледа в упор) между астрологичната прогноза, която тя говореше, и кадрите от басейна. Това я подразни страшно и каза, че повече не иска да сътрудничи с нас. Така се казвало значи „лош баланс между прогноза и кадри от басейн“… Астроложката-художничка-модел Бистра Копанарова обяснява, че не се е съгласявала да бъдат показвани отблизо части от нейното тяло. Но най-много се подразнила, че „астрален свят“ и „астрология“ нямат нищо общо, а били изписани заедно.
Сашо Диков се извини, но не съвсем. Учуди се, че жената с перфектно тяло му заговори на „Вие“ и се изсмя многозначително. Жената с красиво тяло обаче настояваше: Астрологията не търпи подобно нещо. Уж извиняващият се Диков обясни: Сигурно си изумителна като астроложка, нямам представа, сигурно си невероятно талантлива художничка, но не е ли човек известен с нещо, не става. Наскоро една с вагината си рисуваше нещо и стана известна. Последва искане от страна на жената, която не рисува с вагината си, Диков да поеме лично отговорността. Той съжали. И само след секунда добави: Престъпно е да не използваш тялото и голотата си, за да си помогнеш в онова, което искаш да направиш - астрология и да рисуваш. Такъв е животът - гаден е. Не знам за живота, но телевизията в онази неделя беше гадна.
В същото това предаване дойде да се извини депутатът Слави Бинев за твърдението си, че това off в Дикoff значело „безчленов“. Преди няколко седмици никой не подозираше, че този магьосник на играта с думи ще бъде посочен за председател на Комисията по културата и медиите в Народното събрание. Не ви се е налагало да се засичате в един свят със Слави Бинев, затова ще го представя. Това е човек, който в телевизионното предаване на Сашо Диков рисуваше правоъгълник с ръце. Правеше го, докато говореше за европейския парламент, където е бил депутат. В. „Култура“ пази уникални думи от него в текста на Георги Савчев от 2011 г. за участие на тогавашния таекуондист-милионер в „Часът на думите“ по „Христо Ботев“: Аз за първи път може би участвам в културно предаване, аз съм повече известен, така, в широката общественост с мои некултурни прояви повече (смях от водещите). Но това е... не знам, може би има някакъв вид шизофрения в мене... При Сашо Диков той поиска прошка с тия думи: Извинявай за тъпите шегички, напълно неуместни понякога. Ти ме познаваш от младо момче и затова те моля да ми простиш. Затова разпльокай ме днеска. Астрологията може и да не търпи подобни неща, но журналистиката търпи. Сашо Диков прие извиненията с усмивка. Престъпно е да не използваш голотата на ефира си. Такъв е животът - гаден е, както би казал Диков.
Бинев не е прав за диагнозата си. Шизофренията не е в него… Слави Бинев не е медиен продукт. Телевизиите само го преведоха на метаезика си.
На фона на тези извинения оттук нататък предстои да се казва по БНТ за всеки сериал като „На границата“ с колко малко средства е направен и колко трудно. Защото Комисията по култура и медии прави и това – да определя бюджета на обществените медии (според собствената си шизофрения).
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”