Български  |  English

Голямата награда в Скопие за Йерма

 
На 5 ноември т.г. спектакълът «Йерма» на Театър «Българска армия» бе игран на Международния театрален фестивал «Скупи 2014» в Скопие, Македония. Постановката на Диана Добрева (сценограф Нина Пашова, композитор Петя Диманова, хореограф Татяна Соколова) на пиесата на Ф. Г. Лорка спечели Голямата награда на фестивала. За тазгодишното, осмо поред издание на фестивала, организаторите в лицето на Министерство на културата на Република Македония и Община Скопие бяха привлекли едни от най-нашумелите постановки от цяла Европа Швейцария, Русия, Германия, Румъния, Словения, Хърватска, Сърбия... Голямата награда се присъжда от съвкупната оценка на професионално жури и публиката, пълнеща залата на театъра домакин.
Оценките в пресата за спектакъла са впечатляващи: «Магнетично, разтърсващо и безспорно...», «На европейско равнище в настоящото глобализирано културно общество...». Това са оценки, които са изписани в македонската преса. Последното ги прави още по-важни.
На полето на културата «състезанията» са продуктивни за всички страни. Днес победителят е «Йерма», за което можем да кажем «Браво!». Утре ще е друг. Но винаги ще печели общността. Този урок без друго са извлекли и актьорите, участващи в постановката: Радина Кърджилова, Веселин Анчев, Гергана Данданова, Мимоза Базова, Стефка Янорова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Борислава Костадинова, Лили Сучева, Милен Миланов и Диана Добрева.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”