Български  |  English

Петканов между Третото царство и НРБ

 
Току-що се появи Опасно знание. Публицистика 1944-1948 от Константин Петканов, издание на ИК „Кралица Маб“, Департамент „Нова българистика“ на НБУ и Националния литературен музей. „Опасно знание“ е книга първа от колекция „Неиздадените“ и е публикувана в рамките на научноизследователската програма „Литературата на Народна република България 1946-1990“, реализирана от департамента. Съставител на ценното издание е доц. дфн Пламен Дойнов, чийто е предговорът „Алтернативата Константин Петканов 1944/ 1948“. Книгата съдържа статии и есета, разпределени в дяловете „Какво сме ние“, „Опасно знание“, „От човека до писателя“, „Селската душа“ и „Между възкресение и Рождество“ , както и две приложения: „други думи” за Константин Петканов и реакции срещу него, в това число от Пантелей Зарев във „Вредни тенденции в съвременната литература“ и др.
Както заявява съставителят, Предпочетени са онези текстове, които очертават езиковото поведение на Петканов като алтернативно присъствие в цялостната политическа и културна среда след 9 септември 1944 г. По същество, те са насочени срещу политиката на доминиращата в управляващата коалиция Отечествен фронт Комунистическа партия, пледират за отстояване на плурализма в страната, за свобода на словото, за прогонване на насилието и страха, за независимост на писателската личност и автономност на литературата. Това е уникален за своето време глас на православен християнин, независим писател и свободен човек.
А че текстовете подлежат на обезпокоителни интерпретации, можем да се уверим, например, от финала на „Будителят“ – антрефиле, публикувано преди точно 70 години в бр.22 на „Изгрев“ на 1 ноември 1944. В него Петканов казва: Днес настъпва новото възраждане. От нас зависи то да бъде: победа над врага, любов към народа и държавна дисциплина. Само така ще бъдем сигурни, че никакъв удар няма да ни засегне и никакъв мрак не ще ни покрие и погуби.
На литературния подиум вeче е и втората книга от поредицата „Неиздадените“: „Ранни стихотворения 1960-1967“ от Иван Цанев – книга, която, редом с „Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова, е едно от големите литературни събития на тази година. Повече за нея – проф. Михаил Неделчев в следващ брой на „Култура“.
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”