Мрежа/паяжина ( интернет), брой 32 (3046), 03 октомври 2014" /> Култура :: Наблюдатели :: На война като на война | глобализация
Български  |  English

На война като на война | глобализация

 
На 8 август т.г. руският премиер Медведев подписа постановление за забрана на анонимния Wi-Fi достъп в Русия. Според документа, идентификацията на потребителя е задължение на оператора на връзката. Негов, на оператора, е и изборът на метод за идентификация. Минкомсвязь е изброила в документа допустимите начини за получаване на Wi-Fi достъп. Това няма задължително да става с паспорт, но ще се извършва посредством заявка в съответния оторизиран орган срещу идентификационна информация, като три имена, номер на шофьорската книжка, SMS.
Коментарът на Медведев за тази крайна мярка е, че опитите на властите да регулират интернет „могат да са не идеални” - както от гледна точка на ефективността, така и от гледна точка на процедурите; и че „интернет не бива да се задушава, но държавата трябва да знае какво се случва там”. По думите му, „това е нормално задължение на държавата – да вниква в набора от съществуващи опасности и да се опитва да им противодейства”.
Друга новост от Русия е закритото съвещание на членовете на Съвета по безопасността, проведено на 22 септември, на което е било обсъдено предаването на функциите по администрация на домейните ".Ru" и ".РФ" в ръцете на държавата. Дотогава това е било в компетенциите на обществената организация "Координационен център за националния домейн в интернет", но с това вече ще се занимава Федералното агентство по връзките, подчинено на Министерството по комуникациите.
Това последното със сигурност ще подгрее старите страхове за разрухата на интернет, която уж била отдавнашната стратегическа цел на стремящите се да се отцепят в свое си „информационно гето” страни от „тоталитарния бермудски триъгълник” Русия-Иран-Китай, но ако се случи в действителност, май ще е по-скоро по вина на страната монополист САЩ и контролираната от нея „Корпорация по управлението на имената на домейни и IP-адреси” (ICANN). Доколкото може да се вярва на изявленията на руския министър по комуникациите Николай Никифоров, цитиран от ИТАР-ТАСС, Русия в момента се готви за поредната санкция от страна на партньорите си, както той нарича САЩ и ЕС, а именно блокиране на достъпа на страната до мрежата.
„Подготвят се мероприятия. Разглеждат се различни варианти как да се направи така, че нищо и при никакви условия да не се срине, както и да се държат партньорите ни”, твърди Никифоров. Съвместните учения на Министерството на комуникациите с Министерството на отбраната и Федералната служба по безопасността са предизвикани от това, че страната вече е била изправяна пред опити за блокиране от страна на различни мрежи, в това число и тези за обслужване на банкови карти. Никифоров споменава и намеренията на Европарламента да отреже Русия от системата SWIFT на съобществото на световните междубанкови финансови телекомуникации.
„В тези условия ние отработихме няколко сценария в случай, че нашите уважаеми партньори изведнъж решат да ни спрат интернет. Русия е огромна страна и не може да си го позволи”, казва още Никифоров и уверява, че серията технически мероприятия по предотвратяване на сривовете в руския сегмент на интернет няма да погълне съществен финансов държавен ресурс.
„За съжаление, много от компонентите на инфраструктурата не са на територията на Русия и се управляват отвън”.
Инфраструктурата на националните домейни ".Ru" и ".РФ" обаче е готова за изключване от глобалната мрежа и ще издържи произволни атаки - това е официалното заявление на координационния център на националния домейн.
Пресслужбите на „Яндекс”, Mail.ru Group, „ВКонтакте” и Руската асоциация за електронни комуникации засега не коментират тази опасност, но цената на акциите на „Яндекс” и Mail.ru бележат спад на московската и лондонската борси.
Има засега неяснота и около предаването на функциите на администратор на домейните в ръцете на държавно ведомство. Очаква се това да е Россвяз.
Да доживееш интересни времена е проклятие, което очевидно е сполетяло вече руснаците. Какво обаче да се каже за нас, българите, и по-точно за собствените ни безгрижни политици?
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”