Български  |  English

Прощални думи за Невяна Кавалджиева и Веселин Ковачев

 
Невяна Кавалджиева (23.10.1951 – 25.9.2014)
Помня дебюта й на професионална сцена в Пазарджик. Пак там бяха реализирани първите й невероятни сценографски проекти. След това тя талантливо и всеотдайно работи в Младежкия театър, в Сатиричния театър, в Театър „София”. Премиерата на последната й работа като сценограф „Тенор под наем” предстои в Сатирата.
Несправедливо рано ни напусна. Такива вести винаги ни връхлитат неочаквано. Когато ни напуска голям сценограф, а Невяна беше такава, се прекъсва възможността да срещнем неочаквани театрални светове с примамливи пространства, наситени с богато въображение, а напоследък и с черните краски на трудно сдържания скептицизъм.
 
Веселин Ковачев (17.4.1929 – 24.9.2014)
В деня, в който научихме за смъртта на Невяна Кавалджиева, ни настигна и тъжната вест, че ни е напуснал още един от големите български сценографи. Направи най-запомнящите се сценографии в Пловдив. Там беше съмишленик на режисьори, като Любен Гройс, Крикор Азарян и много други. Беше висок българин, имаше съзнание за дарбата си, но беше тих и добросърдечен. Човешката му мекота беше впечатляваща. Толкова, колкото и пространствените му построения.
Скърбим за тежките загуби.
Никола Вандов


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”