Български  |  English

В подкрепа на младите художници

 

Сред конкурсите в подкрепа на млади български художници своето достойно място зае още един – Националният конкурс „Йордан Парушев”. Той се организира от Фондация „Йордан Парушев”, създадена през 2012 и носеща името наизвестния български художник, загинал в катастрофа през декември 2011 г.
Йордан Парушев (1958-2011) е дългогодишен преподавател в художествената гимназия в Сливен (където живее и работи), а по-късно и във Великотърновския университет. Дейностите на фондацията са продължение на неговия педагогически подход и на амбициите му да помага и подкрепя млади художници, както и да осъществява връзка между широката публика и съвременното изкуство. Основната цел, обявена на сайта на фондацията, е „да се популяризира животът, творчеството и обществената дейност на Йордан Парушев, да се създаде фонд, електронен архив, уеб сайт, организация и участие в различни изложби и културни форуми”. С много по-широко значение обаче е организирането на престижния национален конкурс за млади автори. Важен е също и фактът, че фондацията има клон в Париж, което позволява да се развиват проекти и на международно ниво.
Инициатор на фондацията и на Националния конкурс „Йордан Парушев” е семейството на художника и най-вече неговият син – Деян Парушев, който живее във френската столица и има желанието да следва стандартите на най-добрите европейски конкурси за изкуство. Освен подкрепата на различни организации, той успява да привлече и държавата (патрон на събитието е Министерството на културата). По-голямата част от необходимите средства обаче Деян Парушев осигурява лично.
Според регламента, конкурсът ще се провежда на две години. Той е насочен към млади автори (ненавършили 36-годишна възраст), осигурява награден фонд от 10 000 лв. (без такса за участие) и изложби на номинираните участници в страната и в чужбина. Предвидено е за всяко издание на конкурса да бъде издаван и каталог. За конкурсна тема е избрана „Хартията в съвременното изкуство”, тъй като Йордан Парушев е познат именно с характерните със своята естетика произведения, създадени на базата на авторова техника, използваща колаж от фини слоеве хартия. Материалът в случая се оказва широко понятие, тъй като се включват всички класически изобразителни изкуства, а също и видео арт, пърформанс, инсталация, обекти, фотография… стига произведенията да са създадени със, чрез или върху хартия.
Като партньор на конкурса, галерия „Димитър Добрович”, Сливен, основава специално за повода Фонд „Млад автор“, като идеята е да бъде създадена колекция от произведения на изкуството, които да бъдат съхранени и показвани в изложби и други културни форуми. Всеки от финалистите в конкурса може да реши дали да се включи в тази инициатива, дарявайки някое от произведенията, с които участва.
През юни т.г. приключи първото издание на Националния конкурс „Йордан Парушев”, привлякло 309 участници, от които 48 са номинирани за наградата от жури в състав: Станислав Памукчиев (председател), Любен Генов, проф. Ани Бояджиева, доц. Красимир Добрев и гл. ас. Владимир Аврамов. Имената на наградените бяха обявени по време на откриването на първата изложба, състояло се на 30 юни в зала „Сирак Скитник” – Сливен. Голямата награда „Йордан Парушев” (7000 лв., пластика по проект на художника и грамота) е връчена на Миглена Йончева-Николова за инсталацията от множество листчета, които, залепени върху стената, образуват обща картина от очертания на счупени парчета стъкло. Идеята е да се пресъздаде „стихийността на разрухата“, като се „описва и документира всяка една уникална частица, съдържала се в цялото“. Втората награда (2000 лв. и грамота) е за Стефан Димитров и концептуалната творба „Докосване”, а третата получава Наню Бакалов за хартиената пластика „Под повърхността”. Допълнително отличени са и авторите Искра Иванова, Цветелин Илчев, Димитър Дачев, Зоран Мише и Калина Мавродиева.
През август изложбата на номинираните беше показана в галерията на СБХ „Райко Алексиев”. Важно е да се отбележи, че конкурсът е привлякъл млади художници от различни градове в България, както и наши сънародници, живеещи в Чикаго, Париж, Мадрид и Лондон. В голямата си част това са имена, които не са познати от конкурси и изложби, организирани до момента. Изложбата излъчваше специфична енергия, разкриваща потенциала на младата ни сцена, и то в различни посоки на изразяване – живопис, скулптура, графика, фотография, инсталации, видео, концептуални творби, колажи... С това е постигната една от целите на конкурса – освен да бъдат подпомогнати млади художници, да се организират и представителни изложби от техни произведения, които да бъдат показани на престижни места в страната.
Предстои изложбата да бъде показана във Велико Търново (откриване на 17 октомври), а през януари 2015 г. – в Българския културен център в Париж. До края на годината се очаква да бъде публикуван и каталогът с произведенията на номинираните финалисти като важен документ, който да съхрани информацията за конкурса във времето.
Повече информация за фондацията и конкурса може да се открие на: http://yordan-parushev.org
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”