Косъмче от четка (изкуство), брой 27 (3041), 18 юли 2014" /> Култура :: Наблюдатели :: Сезонни разкопки
Български  |  English

Сезонни разкопки

 

„Преди 60 милиона години – Реката”, юбилейна изложба на Иван Русев в галерия „Райко Алексиев”. „Отсъствие” на Хубен Черкелов / Houben RT в изложбената зала на Фонд „13 века България”.
Дори тук и сега, в тоталното отместване на реалността, течението на реката има значение. Като коан или завет, като тибетска шега-напомняне: „Преди 60 милиона години – Реката” на Иван Русев представя художника в неговата смислова монолитност и по избрана собствено ирония – противоречива и нетрайна форма.
Изложбата по повод 60-годишния юбилей на Иван Русев е кръстена на геоложка находка под Мраморния град в Илинденци (община Струмяни). Под мащабната изложба на открито, която инициира и стопанисва Русев в Арт Център Илинденци, при изкопни работи той се натъква на следи от речно корито. Специалисти оценяват по пластове и други данни възрастта: 60 милиона години. Една конкретна вечност – хубав паралел с възрастта на автора и с характера на работата му. В зала „Райко Алексиев” Иван Русев представя няколко сравнително малки нови обекта, които визуално демонстрират следствие от преминаването на река, проходност или преходност; и в същото време - скритото, затвореното пространство на натрупаните пластове. Преминалата „вода” е оформила композиции, а „времето” ги е вкаменило и скрило от повърхността. Отнесло е със себе си видното и е затворило навътре следите от течението, като превръща серията от бял пирински мрамор в образи портрети на самия автор, като съставно цяло от човека и художника.
Изложбата на Иван Русев впечатлява и с други две композиции. „600 парчета” е развита версия на инсталацията 156 парчета от изложбата „Неразказаната абстракция” на „Шипка” 6. Мащабните карета от кални тухли разграфяват пространството с едноредна зидария, която варира във височина. Като координатна система през времето и пространството, ниският зид оформя празни правоъгълни зони. В „малката” зала, преди да се влезе в същинското каре на „Райко Алексиев”, Иван Русев е подредил две симетрични агломерации от традиционните си каменни пластики. Различни по вид и характер, те свободно попълват пространството като обекти извън художествен или изложбен контекст. Бриколаж от „камъни”, колони, шупли, отломки, прорези или пробиви – материални следствия от художествената биография, доказателства за случки, за изминалото време, извървения път, проправената пътека. Колкото и банално да звучи дотук, тези дялани и недодялани камъни са свидетелите на реката, свойства на водата и времето. Те са и изглеждат като магическите кристали на ИванРусевата Река, интуитивно, първично сурови. Израз между намерения обект и скулптурата или по-честно, скулптура, която възстановява и подчертава хармоничния монолит.
Изложбата „Отсъствие” на Хубен Черкелов / Houben RT може да се определи като подобна матрица на взаимодействие между автор, изразни средства, биографична перспектива, професионална и лична. През призмата на енергична живопис и рисунка, наслоявайки пластове на визуална репрезентация, като поп арт, цитати от произведения от други епохи, холографски защитни фолиа, полупрозрачни растери и пластове щрих, Черкелов прережда една иконография на съвременния капитализъм, на банкнотата. Купюрът като съвременна икона, обаче не винаги довършена и еднозначна. Отсъстват някои лица, силуети, символи и нефиксирани в това поле остават собствените асоциации на зрителя. Интерактивно или съблазняващо по отношение на представянето, прецизно и забележително като рисунка, мощно като художествен език, изкуството на Хубен спонтанно рефлектира събитията от действителността - свидетелство за мистичната свобода и опасния чар на парите. Смисъл, а не средство, съсъд, откъдето отсъстват образците на човечеството. В интервю за сайта „Площад Славейков” Черкелов коментира: Философът Аби Уорбърг казва, че историята на изкуството е като история за духове за възрастни. Така че, когато рисувам пари, аз като екзорсист изкарвам бесовете от тях. В изложбата си „Отсъствие“ имам едно платно с берачки на тютюн, използвани от стара банкнота от 200 лв. По начина, по който съживявам тази картина, обладана от соцреализъм от 1951 г., през 2014 г. аз връщам обратно този дух като екзорсист, съживявам го по един модерен начин. Много от изображенията, използвани върху банкноти, са базирани на произведения на изкуството. И ако приемем, че парите са нещо мръсно, то аз ги връщам отново във форма на изкуство, гоня лошия дух от тях и ги пречиствам.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”