Български  |  English

Ани Илков

 

Похищението на България
Политически памфлети (2002 – 2009)
Издателство Жанет 45
Цена 16 лв.
 
Това е забележителна книга.
И е забележителна тя не само със своята образност, със своята стръв, със своето възторжено отчаяние.
Забележителна е и с това, че внезапно, като незнайно чудовище от дълбините, тя изплува днес насред блудкавата гмеж на дърдорещите, мяукащите, дъвчещите псевдорационализми и псевдодуховности, подреждани в нещо, наричано „коментари”; изплува насред бозата на фейсбуктуитиращия език, на който някакво интелигентно общество интелигентно обсъжда какво е яло онзи ден.
Тези текстове са писани, т.е. те са замисляни, раждани, съществували са преди години, но не са били цитирани, никой не се е позовавал на тях, никой не ги е критикувал или възхвалявал – как да забележи пишещата общност, заета с демократичното си преживяне, нещо, което е толкова различно от нейните стомашни удоволствия, нещо, което е толкова радикално като писане.
Сега обаче, когато тези текстове, писани между 2002 и 2009, са вече в книга, те няма как да не бъдат забелязани. Няма как да не бъде отбелязано, че поетът Ани Илков, превърнал се в публициста Ани Илков, с тези си памфлети достига (отново, по друг начин) до върховете на българския изказ – на българския език, на българския порив и на българската мъка.
Посветени главно на политическото, в тях - зад осмиването, псуването и плюването на комунистите (предимно), но и на царисти, депесета и десебета даже – не може да се скрие чаянието, блянът, стремежът на безсилния човек към една чиста, приветлива, подредена България. Една недостижима България-в-процес-на-ставане (вж. Памфлета?, не – есето! за 24 май). Една духовна България.
Какво да каже човек?
Хвала, Българио, че след такива печални наследства и влияния, че при толкова неща на главата ти, роди тези памфлети.
Хрсто Буцев
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”