Български  |  English

Бареков по-търсен от Борисов

 
Европейски избори 2014: тенденциите в медийното отразяване на кампанията” бе темата на пресконференция, организирана от фондация „Медийна демокрация” (ФМД) съвместно с Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер” в БТА на 10 юни.
При откриването ръководителят на Медийната програма Кристиан Шпар отбеляза, че от предоставените от агенция „Маркет Линкс” данни, извлечени от информационните единици във водещи всекидневници и основни телевизионни канали, прави впечатление, че лидерът на опозицията Бойко Борисов отново е в центъра на медийното внимание. Това обаче не означава, продължи Шпар, че отношението на медиите към Бойко Борисов е по-добро, но политиката му отново се превръща в по-често отразявана тема.
По отношение на кампанията за евроизборите пък Шпар отбеляза, че в нея са доминирали вътрешнополитическите теми, но, продължи той, това не е особеност само на България и дори в родината му Християндемократическият съюз е постигнал добър резултат, защото повечето германци разчитат, че Ангела Меркел като канцлер ще отстоява добре интересите им в Европа.
След това ръководителят на ФМД доц. Орлин Спасов представи конкретни наблюдения от медийния мониторинг, обхващащ периода 1 януари 2014 г. - 23 май 2014 г., в който са наблюдавани всекидневниците „Труд”, „Телеграф”, „Сега” и „Преса”, а от телевизиите - централните информационни емисии на БНТ, bTV, Нова телевизия и ТВ7.
Регистрираните информационни единици са 6881. И докато през миналата година класацията на споменаваните е оглавявана от Пламен Орешарски, Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев, то сега на първо място е Бойко Борисов – споменат 1293 пъти, следван от Росен Плевнелиев – 898, Сергей Станишев – 815, Пламен Орешарски – 744, като първите трима в класацията са носители на негативно отношение. В класацията интензивно присъстват Николай Бареков и Гeорги Първанов, като тази година те изпреварват ключови министри и дори председателя на парламента Михаил Миков.
От класацията, регистрираща кой политически субект най-често е изразявал отношение в медиите, голямата изненада е, че Бареков успява да измести Бойко Борисов именно като субект, изразяващ мнение по ключови теми от дневния ред на страната. Премиерът Орешарски пък е едва на пето място в тази класация, което може би е знак, че други субекти и институции са по-активни в определянето на отношението към ключовите теми на българското общество, коментира Спасов.
По отношение на наблюдаваните телевизии той отбеляза, че БНТ е сравнително критична към правителството, към БСП и към ГЕРБ, но че същевременно тя е с позитивно отношение към президента и към ДПС. Сергей Станишев пък е неутрално представен, а отношението към Борисов е в зоната на неутралното и негативното.
В bTV пък отношението към правителството е сравнително неутрално, като то е негативно към БСП и ГЕРБ и в по-слаба степен - към Станишев и Борисов, като прави впечатление, че телевизията внимава да не изразява подчертано позитивно отношение към партии и политици. Нова телевизия е сравнително балансирана с по-критично отношение към Борисов и Станишев и отчасти към правителството. Тя също избягва прекалено позитивните отношения с изключение на президента и ДПС. ТВ 7 пък остава най-негативната телевизия, силно критикуваща ГЕРБ, Станишев, Плевнелиев и Борисов, за сметка на което пък БСП и правителството са представени по-скоро в неутрална светлина, а отношението към ДПС е изцяло неутрално.
При вестниците: „Труд” не фаворизира никого, но има негативно отношение към Плевнелиев, ГЕРБ, Цветан Цветанов, Бойко Борисов и ДПС, като сравнително неутрално пише за БСП, АБВ и за Станишев. „Телеграф” е позитивен към БСП и към правителството, негативен - към ГЕРБ, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и АБВ, неутрален - към Станишев. „Сега” остава най-критичен към всички; „Преса” – най-балансиран, с умерено критично отношение към Росен Плевнелиев и към ГЕРБ.
По отношение на медийните рейтинги, които представят отношението между позитивно и негативно отразяване на основните политически фигури, само при премиера Орешарски и „пресния” политик Бареков има надделяване на положителното над негативното отношение и при първия рейтингът е плюс 1.4, а при втория – плюс 1. През последния наблюдаван месец май обаче рейтингът на Бареков пада до минус 1.5. Най-ниските медийни рейтинги пък са на Волен Сидеров – минус 9.3, и на Бойко Борисов – минус 8.7. Те са следвани от Станишев, за когото особеното е, че откакто се провежда медийният мониторинг, той е единственият ключов политик, който никога не е имал положителен медиен рейтинг.
Повече от наблюденията на ФМД - на страницата на фондацията www.fmd.bg.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”