Български  |  English

Пътят на Величко Минеков

 

Като гора от бронзови скулптури или изобилна творческа работилница изглежда изложбата „Пътят” на Величко Минеков в галерия „Академия” (12-30 май 2014). Тя е събрала негови проекти и реализирани през годините пластики, а акцентът е поставен върху по-нови работи, създадени след 2000 г. Скулпторът, респектиращ с продуктивността и енергията си, се отличава със способността да постига характерна монолитна форма, която по своя мащаб е уникална за българското изкуство. С настоящата изложба той отбелязва своята 85-годишнина.
В експозицията могат да се проследят пътят и развитието на Минеков във времето, както и неговият подход към търсене и структуриране на обемите. Ретроспективният характер на изложбата е изведен чрез умален модел на първата скулптурна работа на художника, създадена през 1942 г., в съпоставка с множество по-късни негови произведения. Така много ясно проличава, че още съвсем рано художникът е открил собствен творчески модел, който последователно развива през годините. В центъра на неговото внимание винаги е стояла самостоятелната човешка фигура, която чрез стилизация е изведена до плътни, стабилно стоящи обеми, достигащи в някои случаи до почти абстрактна изчистеност. Композиционният заряд е изпълнен с динамика, често с „пламтящи” линии, които са в противовес с обичайната скулптурна статичност.
Освен фигурите, в изложбата са включени и бронзови портрети, отличаващи се с вглеждане в детайла, с търсене на прилика, но също с постигане на характерно състояние, с подчертаване на отличителни за модела черти.
Литографиите, които са покрили стените на галерията, дават представа за рисунъчната техника на художника, както и за процеса на търсене на формата.
На трети ред, в горната част на стените, са разположени и отпечатани върху винилни платна монументални скулптури, които отдавна са заели своите места в различни селища на страната. Сред най-знаковите от тях са паметникът на Съединението в Пловдив, издигнат през 1985 г., фигурата „София“, разположена в ротондата пред Централна гара в София, фигурата на Владимир Димитров-Майстора пред сградата на СБХ на „Шипка” 6 в София и много други.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”