Български  |  English

Никола Гюзелев (1936 – 2014)

 

Музиката изпраща любим избраник. Изпраща певец и артист, щедро дарен от природата за мисията, която съдбата му бе отредила.
Той бе роден за сцена. Бе влюбен в чудото, наречено опера, силно и завинаги. Създаваше го с воля, страст, с уникалната власт на Големия, всеобхващащ певец.
Няма оперна роля, която да е получила Гюзелев и да не го е запаметила завинаги. Големите басови партии биха били с по-бедна история, не биха респектирали така с великата си традиция без възможността Гюзелев. Той добави безсмъртие за Борис Годунов, Филип, Досифей, Кончак, Галицки, Мефистофел, Дон Жуан, Алеко, Дон Базилио, Фиеско, Мойсей, Атила... за десетките оперни герои, които имаха шанса да получат прочита и артикулацията на предопределения за това Никола Гюзелев.
В световния оперен салон за него винаги имаше запазена ложа. Авторитетът на големите сцени се дължи и на неговото име.
Защото името Никола Гюзелев е синоним на вокален стил, мярка, култура, естетика, вкус, съвършен професионализъм, синоним на артистична съвест, на непримиримост! Затова той работи много и без самопощада през целия си невероятен артистичен живот. До последната си поява на сцената поразяваше с мощта и енергията на великолепно поддържания глас, с неповторимия начин, по който изпълваше сцената с осанка, с пластичност, с красота!
Кариерата му озари всички оперни центрове в щастлива взаимност с публиката. И отвсякъде той се връщаше на сцената на Софийската опера. На тази сцена създаде и своите български роли – на Крумов от „Антигона 43” на Любомир Пипков, на Захарий из „Зографът Захарий” на Марин Големинов, на отец Гавраил из „Боянският майстор” на Константин Илиев.
Безценния си принос към изкуството, към неговата интерпретаторска история, като всеки надарен свише, той определяше като свое естествено задължение на музикант и на художник, на певец и на артист.
Светът е по-малък, по-беден без Никола Гюзелев! България осиротя без авторитета на изключителната му ренесансова личност!
Светла му памет!
К


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”